Drog-STOP!

Az MDF a kábítószerügyi bizottság összehívását sürgeti

A Magyar Demokrata Fórum szerint az elmúlt időszak elkeserítő halálesetei is mutatják, hogy hová vezetett az MSZP-SZDSZ koalíció drogfogyasztással kapcsolatos, túlzottan engedékeny hozzáállása.

2008.08.11 12:43ma.hu

Az MDF az Országgyűlés Kábítószerügyi eseti bizottságának azonnali összehívását kezdeményezi a Bizottság elnökénél. Az közelmúltban történt sorozatos – kábítószer okozta – halálozási esetek miatt a Bizottságnak meg kell szakítania nyári szünetét és haladéktalanul meg kell hallgatnia a területért felelős országos rendőrfőkapitányt, az igazságügyi és rendészeti minisztert, az egészségügyi minisztert és a szociális és munkaügyi minisztert.
 
A párt a rendkívüli bizottsági ülésen választ szeretne kapni a kormánytól, hogy milyen lépéseket kíván tenni az aggaszó helyzetben. A Magyar Demokrata Fórum szerint az elmúlt időszak elkeserítő halálesetei is mutatják, hogy hová vezetett az MSZP-SZDSZ koalíció drogfogyasztással kapcsolatos, túlzottan engedékeny hozzáállása. A drog veszélye fenyegeti hazánkat és az egész világot. Az ENSZ Kábítószer és Bűnözés elleni hivatala és az ENSZ Kábítószer Bizottsága ez évben készíti elő az ENSZ következő tízéves drogpolitikai programját. A kábítószer-fogyasztás maradandó egészségkárosodást okoz, és - mint a jelen szomorú példák is mutatják – azonnali halálhoz is vezethet, ezért tiltják a fogyasztást már fél évszázada az ENSZ-egyezmények. Ezért ezek fennmaradása támogatása létfontosságú.
 
Lassan egy egész nemzedék kezd a drog áldozatává válni, mivel a politika az utóbbi időben nem fordított kellő figyelmet a problémára. A médiában és a fiatalok körében csak féligazságok és tévhitek jelennek meg, a különböző kábítószerek és különösen az új szintetikus drogok tényleges, káros hatását ismertető anyagokból viszont óriási hiány van. 

Az MDF már 2002-ben kérdéseket tett fel a kormánynak: 

- Kötelessége-e a kormány szerint az államnak, hogy megtiltsa a kábítószerek kínálását és árulását?
 
- Tűrni kell-e az államnak a kábítószer fogyasztási szokások elterjedését? 

- Polgárjoggá kell-e emelni a közös, illetve csoportos kábítószer fogyasztást?
 
- Engedményeket kell-e tenni a dílereknek és a drogfogyasztóknak ahhoz, hogy eredményes megelőzés történhessen? 

Már hat évvel ezelőtt felhívtuk a figyelmet: gondot kell fordítani arra, hogy az engedékeny szabályozás mellékhatásaként ne gyengüljön a drogok állami ellenőrzése. Sajnálatos módon a fenti kérdések továbbra is megválaszolatlanok. Jelenleg csupán egy dolog látszik biztosan: az MSZP-SZDSZ kormány hatéves drogpolitikája az elmúlt héten ismét megbukott. 

A Magyar Demokrata fórum vallja, hogy az emberek egészsége és élete a legfontosabb érték, kábítószer-politikája ezért a megelőzés, kezelés és bűnüldözés hármas pillérén alapul. A legutóbbi esetek is egyértelműen bizonyítják, hogy mindhárom terület egyformán fontos, és fejlesztésre szorul. A rendkívüli bizottsági ülés megtartásával arra kívánunk választ kapni, hogy a Kormány milyen lépéseket tervez a kialakult helyzetben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.