Átvállalt adósság

Megkapta a bizonyságlevelet Hódmezővásárhely

Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár a hódmezővásárhelyi közgyűlés csütörtöki ülésén átadta az önkormányzat 22,542 milliárd forintos adósságának állami átvállalásáról szóló bizonyságlevelet Almási István polgármesternek.

2014.03.27 09:51MTI

Az állam átvállalta valamennyi magyar önkormányzat teljes adósságát, összességében 1200 milliárd forintot, ezzel új lehetőséget biztosítva valamennyi településnek - idézte fel Lázár János.

A kormány álláspontja szerint két ok miatt keletkeztek az önkormányzati adósságok. Vagy azért, mert az állam kevés pénzt biztosított a közszolgáltatások működtetéséhez, az ott lakók életminőségének javításához, és ezért működési hitelt halmozott fel egy közösség, vagy mert a polgárok egymással, valamint a települési vezetőkkel összefogva szerettek volna életükön változtatni, és ezért fejlesztéseket hajtottak végre - közölte a politikus.

Lázár János hangsúlyozta, mindkét cél támogatást érdemel. Sőt az állam belátta, a mindenkori kormánynak fontos szerepe volt a települések eladósodásában azzal, hogy számos feladatot - a közszolgáltatások, a közösségi közlekedés, a köznevelés, az egészségügy területén - az önkormányzatok kénytelenek voltak saját költségvetésükből finanszírozni.

A Hódmezővásárhelyt korábban tíz éven át polgármesterként irányító politikus kifejtette, az alföldi város egyike azon tucatnyi településnek, amely már 2011-ben elkezdte a korábban felvett fejlesztési hitelek törlesztését, és három éven át pontosan eleget is tett kötelezettségeinek.

Almási István polgármester elmondta, a település jól gazdálkodott a felvett hitelekkel, mert a megvalósult fejlesztésekkel Hódmezővásárhely gazdagodott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.