74 millió forint értékben

Megkezdődött az egri főiskola botanikus kertjének rekonstrukciója

A felsőoktatási intézmény által 1967 óta kezelt, 600 növényfajnak - közte 200 védett fajnak - otthont adó botanikus kert fontos zöld felülete a városnak, kiemelkedő gyakorlati terepe a főiskolai oktatásnak.

2014.03.27 01:30MTI

A mintegy 74 millió forint értékű beruházás a tervek szerint 2015 tavaszára fejeződik be - közölte Pénzesné Kónya Erika.

A több mint egyhektáros területen megújítják a magyarországi tájegységek növényvilágát bemutató élőhelyeket, valamint megteremtik több ritka, a Bükk-hegységben előforduló növényfaj mesterséges szaporításának körülményeit - tette hozzá a szakember.

Közlése szerint a felsőoktatási intézmény által 1967 óta kezelt, 600 növényfajnak - közte 200 védett fajnak - otthont adó botanikus kert fontos zöld felülete a városnak, kiemelkedő gyakorlati terepe a főiskolai oktatásnak. Bemutatja a hazai flóra, valamint a Kárpát-medence növényfajait, illetve növeli a fennmaradási esélyét azoknak a védett növényfajoknak és társulásoknak, amelyek a Bükk-hegységből, valamint az Északi-középhegység más élőhelyeiről származnak.

A fejlesztés része a nem vizes élőhelyek, természet közeli társulások rekonstrukciója, a fás és lágyszárú növényanyag pótlása, illetve a kert élőhelyfoltjainak fejlesztése. A cél a hazai, nagyobb tájegységekre jellemző élőhelyek és növényviláguk bemutatása, kiemelt tekintettel a védett, ritka fajokra, az egyes élőhelyek karakterfajaira.

Biztosítani kívánják a védett lágyszárú fajok, fűszernövények, hagymásnövények és egyes cserjék szaporítási lehetőségeit is.

El szeretnék érni továbbá a védett állatfajok, például a denevérfajok beköltözését odúk kihelyezésével, vizes élőhely létrehozásával.

Mindez kiegészül a kert tudományos adatbázisának fejlesztésével, egy adatbank létrehozásával, információs, valamint növényfaj azonosító táblák kihelyezésével, szoftverfejlesztéssel és meteorológiai állomás telepítésével is - sorolta a tanszékvezető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.