Fővárosi Törvényszék

Kezdődik a Biszku-per

Ma veszi kezdetét Biszku Béla a Kádár-rendszer volt belügyminiszterének, pere a Fővárosi Törvényszéken

2014.03.18 08:45MTI
freedigitalphotos.net

A Blikk keddi számában Biszku Béla arra a felvetésre, hogy háborús bűnösként majdnem ötven ember halálát írják a rovására kijelentette: "nem értem, miért vádolnak ezzel. Olyat is mondtak, hogy a sortűzre parancsot adtam. '56-ban nem voltam belügyminiszter, éppen a Budapesti Pártbizottság kerületi szervezeteinek újjászervezésével foglalkoztam, nem voltam a karhatalomban.

Miért nem beszélnek arról, amit a Budapesti Pártbizottság ellen tettek a felkelők? Apai jó barátomat, Mező Imrét – fehér zászlóval a kezében – mellettem lőtték hasba. A szerencsétlen kiskatonákat meg felhúzták a fára" - tette hozzá. "Azt sem értem, hogy mivel vádolnak" - jelentette ki.

Elmondta, nem fél attól, hogy elítélik. Az ellene indított eljárást igazságtalanságnak tartja, és - az időzítés miatt - figyelemelterelésnek az embereket érintő problémákról.

"Remélem, nem kell börtönbe mennem, de ha mégis, akkor emelt fővel teszem" - jelentette ki. A nála talált lőszerekről kifejtette, hogy a 11 darab sörétes lőszert elfelejtette egy fiókban, amikor vadászfegyvereit a rendszerváltáskor beszolgáltatta.

Elmondása szerint a rendszerváltozáskor 25 ezer forinttal ment nyugdíjba, ez nőtt 268 ezer forintra, amit tavaly csökkentettek 15 ezer forinttal, most megint emelték néhány ezerrel.

A 66 négyzetméteres lakásban egyedül lakó volt belügyminiszterről irgalmas rendi nővérek gondoskodnak. A 93 éves volt belügyminisztert, Kádár János "első emberét" 49, sortűzben agyonlőtt ember haláláért teszik felelőssé, az 1956-os forradalom utáni megtorlások irányításában való részvételért az ügyészség életfogytiglanit kért rá - írta a lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.