Háborús bűnök

Vádemelés Biszku Béla ellen

A Budapesti Nyomozó Ügyészség a Biszku Béla ellen indult bűnügyben háborús bűntett és más bűncselekmény miatt vádat emelt szerdán a Fővárosi Törvényszéken.

2013.10.16 09:40Havariapress

Háborús bűntett és más bűncselekmény miatt vádat emelt szerdán a Budapesti Nyomozó Ügyészség a Fővárosi Törvényszéken a Biszku Béla ellen indult bűnügyben.

A vádirat szerint Biszku Béla az 1956-os forradalom, majd szabadságharc leverését követően szavazati és döntési joggal felruházott tagja volt a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) központi, irányító és döntéshozó testületének, és a legszűkebb pártvezetésnek, az Ideiglenes Intéző Bizottságnak. 1957 márciusában a karhatalom tagjai házkutatást végeztek többek között a Magyar Tudományos Akadémia három kutatójának lakásán, majd letartóztatták és összeverték őket. Biszkunak április 9-én bemutatták a bűncselekményről szóló hivatalos jelentést, ő azonban hivatalból nem kezdeményezett büntetőeljárást az akkor hatályos törvényi rendelkezéssel ellentétben, az ügy iratait irattározni rendelte.

Biszku ellen a genfi egyezményben meghatározott súlyos jogsértésnek minősülő, felbujtóként elkövetett aljas indokból és célból, több emberen elkövetett emberöléssel, valamint más bűncselekményekkel megvalósított háborús bűntett miatt, valamint a lakásán 2012. szeptember 10-én tartott házkutatás során lefoglalt 11 darab lőszer engedély nélküli tartása miatt emeltek vádat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.