A krakkói egyetemen járt

Martonyi: a magyar-orosz viszony megegyezik a V4-ek és Oroszország viszonyával

"Magyarország és Oroszország viszonya ugyanaz, mint a visegrádi négyek csoportja és Oroszország közötti viszony."

2014.03.14 14:12MTI
MTI, archív

Martonyi János magyar külügyminiszter a krakkói Jagelló Egyetemen tartott pénteki előadásában.

A külügyminiszter aznap délelőtt érkezett Krakkóba, ahol délután újra megnyitja Magyarország 2009-ben bezárt főkonzulátusát. Késő délelőtti érkezése után Martonyi a Jagelló Egyetemre ment, ahol először rövid beszélgetést folytatott Wojciech Nowak rektorral, majd a Collegium Novum épületében megkoszorúzta a XV.-XVI. században az egyetemen tanult magyar diákok latin nyelvű, 1928-ban állított emléktábláját, és ugyancsak koszorút helyezett el az egyetem azon tanárainak emléktáblájánál, akiket 1939 novemberében ebből az épületből hurcoltak a német megszállók koncentrációs táborokba.

A professzorok egy része különböző német koncentrációs táborokban halt meg. Ezután az épület aulájában mintegy 100 fős hallgatóság előtt Martonyi angol nyelvű előadást tartott az erős Közép-Európáról, illetve Közép-Európa és Európa viszonyáról.

Előadása kezdetén emlékeztetett II. János Pál pápára, aki egykor ugyancsak a Jagelló Egyetemre járt, és akinek elévülhetetlen érdemei vannak a kelet-közép-európai rendszerváltozásban. Hangsúlyozta, hogy Közép-Európa és Európa nem állnak ellentétben egymással, sőt kölcsönösen függenek egymástól.

Közép-Európa csak az Európával való viszonyban határozza meg magát - mondta. A visegrádi együttműködésről szólva kijelentette, hogy ez az egyik legsikeresebb együttműködési forma Európában. Emlékeztetett a V4-ek szoros együttműködésére a jelenlegi ukrajnai válságban, a közös diplomáciai erőfeszítésekre.

Európának több önbizalomra, átfogó megújulásra, a diverzitás, különbözősége erősítésére, a nemzeti identitás tiszteletben tartására van szüksége - mondta. "Meg akarjuk őrizni álmainkat, ezért óvnunk kell Európát" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy Ukrajna és más kelet-európai országok most ugyanazt szeretnék elérni, amire Közép-Európa 25 évvel ezelőtt törekedett.

Egy kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy az orosz-magyar viszony ugyanaz, mint a visegrádi négyek és Oroszország viszonya. Hangsúlyozta, hogy a paksi bővítésről szóló megállapodást még a krími válság kirobbanása előtt írták alá. Magyarország nem szállít Oroszországnak fegyvereket, és nem fektetett be több száz milliárd dollárt - emelte ki.

Az előadás után Martonyi János ebédet adott Jacek Majchrowski krakkói főpolgármester, Marek Sowa, a kis-lengyelországi vajdaság közgyűlésének elnöke, valamint Jerzy Miller vajda tiszteletére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.