Tájékozatlanság az oka

Több száz gyerek kerül gyógyszer-túladagolással kórházba évente

Évente csaknem ezer gyermek kerül kórházba gyógyszermérgezéssel Magyarországon, amelynek többsége túladagolás. A szakemberek szerint ennek a túlzott aggodalom és a tájékozatlanság oka - írja a szombati Népszabadság.

2008.08.09 08:08MTI

A Heim Pál gyermekkórház vezető főorvosa a lapnak elmondta, sok szülőnek fogalma sincs, hogyan kell lázat csillapítani, ahogy a gyógyszerek adagolásáról, illetve párhuzamos alkalmazásáról sincs sok ismeretük. 

A hörgőtágítók ugyanis az idegrendszert károsítják, a paracetamol a májat, az amidazofén a vérképzőrendszerre hat, a kalmopyrin, illetve az azonos hatóanyagú készítmények gyomorvérzést okozhatnak - sorolta a cikkben, hozzátéve: arra pedig végképp nem gondolnak, hogy a vitaminok, leginkább a D-vitamin túladagolása is súlyos kárt, veseelégtelenséget okoz. Dr. Kovács Julianna szakfelügyelő főorvos pedig arról beszélt a Népszabadságnak, hogy a szülők már a legenyhébb tüneteknél a gyógyszerekhez nyúlnak, de a reklámok is azt sugallják: valamit be kell adniuk a gyereküknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.