Egy hétig tarthat a munka

Elkezdődött a radarberendezés összeszerelése a medinai állomáson

Elkezdődött pénteken a 3D-s radarberendezés összeszerelése a Tolna megyei medinai NATO-radartoronyban, a munka várhatóan egy hétig tart.

2014.03.07 16:51MTI
MTI

Az olasz gyártmányú radart csütörtökön szállították a helyszínre, a berendezés részegységeinek szerelését a gyártó Selex ES cég szakemberei végzik - mondta Péter Gergely, az MH 54. Veszprém radarezred kommunikációs tisztje.

A radarberendezés részegységeit a 45 méter magas radartorony kupolájában, a radomban lévő beépített daru segítségével emelik be, és a kupolában szerelik össze, a művelet várhatóan jövő csütörtökön fejeződik be - tette hozzá.

A Honvédelmi Minisztérium korábbi tájékoztatása szerint a múlt év decemberében elkészült radartorony kommunikációs rendszere sikeresen átvette a laktanya mellett addig működött antennatorony szerepét, amelyet január közepén bontottak le.

A tárca közlése szerint az új, 3D-s radar hadrendbe állításának feltételei 2014 végén biztosítottak lesznek, a folyamat várhatóan 2015 első negyedévében fejeződik be.

A medinai radarállomás építése 2012. októberben kezdődött több mint egymilliárd forintos beruházással, a háromdimenziós képet adó radar az 1987-ben telepített, szovjet lokátortechnikát váltja fel. A medinai radar mellett két, már meglévő, úgynevezett réskitöltő radarszázad és a békéscsabai, valamint a bánkúti 3D-s radar együtt biztosítja az ország légterének védelmét.

A radartorony megvalósítási költségének 94 százalékát a NATO fedezi, a működési költségekhez 19 éven keresztül hozzájárul az Észak-atlanti Szövetség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.