Diszkótragédia

Marad a jogerős ítélet a West Balkán-ügyben

Két vádlott felülvizsgálati indítványát elutasítva fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a három halálos áldozatot követelő West Balkán-ügyben a Kúria csütörtökön.

2014.03.06 10:24MTI
MTI

A Nyugati téri - azóta bezárt - szórakozóhelyre 2011. január 15-én éjjel csaknem háromezren zsúfolódtak be, és a tumultusban három fiatal lány megfulladt, tucatnyian megsérültek. A jogerős szabadságvesztés büntetések miatt két vádlott fordult a Kúriához felmentést, enyhébb büntetést, illetve új eljárást kérve.

A Kúria szóbeli indoklásában hangsúlyozta, hogy - a védők álláspontjával szemben - a tisztességes eljárás sérelme és az indoklási kötelezettség megsértése nem igazolódott.

A Kúria szerint a vádlottak - a védői felvetésekkel ellentétben - megsértettek egyes alacsonyabb rendű jogszabályokat. A beengedett fiatalok létszámához képest nagyon kevés volt a rendész, ami már önmagában jelentős kockázatot jelentett.

A közvetlen veszélyhelyzetet pedig az idézte elő, hogy a szórakozóhely szűk lépcsőházában ellenőrizhetetlen tumultus alakult ki, amikor a beengedett fiatalok alulról fölfelé igyekeztek, ugyanakkor fentről padokkal, asztalokkal próbálták lefelé nyomni a tömeget.

A bíróság szerint megelőzhető lett volna a tragédia, ha lassabban engedik be a fiatalokat és több biztonsági őr felügyeli mozgásukat. A foglalkozási szabályszegéssel kapcsolatban a szóbeli indoklás kitért arra is, hogy a bírói gyakorlat szerint az élet és testi épség megóvásával kapcsolatos szakmai szabályokat, szokásokat akkor is figyelembe kell venni és betartásukat számon kell kérni, ha azokat egyébként nem rögzítették jogszabályban.

A Kúria az eset súlyát azzal érzékeltette, hogy három fiatal lány elment egy belvárosi szórakozóhelyre és soha többé nem térhetett haza. A bíróság szerint az elsőrendű vádlottnak - aki a szervezőknek bérbe adta a helyet - tisztában kellett lennie azzal, már hónapokkal a tragédia előtt kaptak jelzéseket a hatóságoktól, hogy nincs minden rendben a szórakozóhelyen.

A három évvel ezelőtti tragédia másnapján Orbán Viktor miniszterelnök utasította a belügyminisztert, tegyen intézkedéseket annak érdekében, hogy ilyen eset a jövőben ne fordulhasson elő, és folyamatosan tájékoztassa az ehhez szükséges lépésekről.

A hatóságok átfogó ellenőrzéseket tartottak a hasonló rendezvényeket tartó helyeken, és rövidesen jelentősen szigorodtak a szabályok, az engedélyezési eljárások.

A rendőrség két hét alatt befejezte a nyomozást, meghallgatott több mint száz tanút, bevont az eljárásba tucatnyi szakértőt. Nyolc gyanúsított ellen javasoltak vádemelést az ügyészségnek, amely végül négy fiatalt: Szalontai Győzőt, a West Balkán Kft. egyik ügyvezetőjét, az intézmény bérbeadóját, Kecskés Tamás és Csanádi József rendezvényszervezőt és Hranek István biztonsági őrt vádolta meg.

A vádlottak tagadták bűnösségüket, arról beszéltek, hogy sajnálják ami történt, lehet, hogy itt-ott hibázhattak, de bűncselekményt nem követtek el, ezért kérik felmentésüket. Az ügyvédek a korábbi perbeszédekben nem egyszer szóltak más vádlottak, illetve a hatóságok felelősségéről, és arról, hogy saját védencük ártatlan.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2012-ben mind a négy vádlottat bűnösnek mondta ki halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésben.

A bíróság első fokon, nem jogerősen két év nyolc hónap végrehajtandó szabadságvesztést szabott ki mind a négy vádlottra. Fellebbezések után tavaly áprilisban a Fővárosi Törvényszék másodfokon, a korábbi döntést megváltoztatva Szalontai Győző elsőrendű és Csanádi József harmadrendű vádlottra három év négy hónapot szabott ki, amelynek felét - egy év nyolc hónapot - két évre felfüggesztett, a másik fele azonban teljes egészében letöltendő.

Kecskés Tamás másod- és Hranek István negyedrendű vádlott első fokon kiszabott két év nyolc hónapos büntetésének felét szintén két évre felfüggesztette a másodfokú bíróság, a fennmaradó egy év négy hónapot azonban mindenképpen le kell töltenie e két vádlottnak is.

A négy vádlottból kettő, Szalontai Győző és Kecskés Tamás fordult a Kúriához felülvizsgálati indítvánnyal. Az ügyvédek azt kérték, hogy bűncselekmény hiányában mentsék fel védencüket, illetve enyhébb bűncselekményért enyhébb büntetést szabjanak ki vagy új eljárást rendeljenek el. Időközben a két vádlott megkezdte jogerős szabadságvesztés-büntetésének letöltését, így rabruhában, bilincsben hozták őket a kúriai tárgyalásra.

Korábban Békefi László, a sértettek egyik jogi képviselője újságíróknak elmondta: más eljárások is indulnak az ügyben. Már készül a kereset a kártérítés ügyében, továbbá várhatóan nyáron kezdi tárgyalni a bíróság azt a pótmagánvádas eljárást, amelyet két ember ellen kezdeményeztek. Ugyanakkor a védelem a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordult, mert álláspontja szerint a hatóságok megsértették a tisztességes eljárás követelményét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.