Budapestről indít járatot

Na, hol van Kutaiszi? A Wizz Air már tudja

Határozatlan időre elhalasztották ugyanakkor a Budapest és Donyeck közötti járat megnyitását.

2014.03.05 15:46MTI
Fotó: MTI

Grúzia második legnagyobb városába, Kutaisziba indít járatot Budapestről a Wizz Air diszkont légitársaság - jelentette be Váradi József vezérigazgató és Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára szerdán Budapesten.

Váradi József elmondása szerint hetente két járatot üzemeltetnek majd a két város között, az első gép szeptember 30-án indul a magyar fővárosból. Jelezte: kapacitásaik 20 százaléka már az unión kívülre repül, amely azért fontos, mert diverzifikálniuk kell a portfoliójukat, így biztosított a további növekedés.

Hozzátette: a 2012-ben felépített repülőtér nemcsak a szűkebb, hanem a Fekete-tengeri és kaukázusi térséget is ki tudja szolgálni, az összes fontosabb turisztikai célpont egy-másfél órán belül elérhető.

A mintegy egy évvel ezelőtti bakui járatnyitásról azt mondta, alapvetően befektettek az útvonalba, de a forgalmi potenciál megvan, reményeik szerint a második év már jó eredményeket fog hozni, a foglalási adatok bíztatóak.

Szijjártó Péter államtitkár beszédében azt emelte ki, hogy a Wizz Air "Irány kelet" és a kormány "Keleti nyitás" stratégiái erősítik egymást, és hozzájárulnak a magyar gazdaság teljesítményéhez. Hozzátette: azért van nagy jelentősége a járatnyitásnak a magyar gazdaság szempontjából, mert Grúzia Magyarország második legfontosabb kereskedelmi partnere a kaukázusi térségben.

Hangsúlyozta: a két ország között 2013-ban a kereskedelmi forgalom meghaladta az 50 millió dollárt, amely 8 százalékos növekedést jelent, a magyar exportot pedig 7 százalékkal tudták növelni.

Szijjártó Péter elmondta, Kutaiszi lesz Grúzia nemzetközi légi forgalmának lebonyolítója azon a repülőtéren, amelyet 2012-ben adtak át, és amelynek építésében magyar cégek is részt vettek.

Mintegy húsz százalékkal csökkenti kapacitásait a Wizz Air Ukrajnában a politikai válság miatt - mondta Váradi József.

Közölte: a beutazó és a kiutazó forgalom is érzékelhetően visszaesett, az ukrán leányvállalat ezért kénytelen csökkenteni a kapacitásait március végétől.

Ugyanezen okból határozatlan időre elhalasztották a Budapest és Donyeck közötti járat megnyitását. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy szükség van a járatra, ezért nem mondanak le bevezetéséről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.