Választás 2014

Spontán szegregáció

A Jobbik szerint vannak olyan esetek, amikor nem lehet az oktatási intézményekben minden áron erőltetni az integrációt.

2014.03.01 14:07MTI

Dúró Dóra, a párt szóvivője szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta, azt javasolják, hogy egy szakértői bizottság döntése alapján azokat a gyerekeket, akik nem tudnak beilleszkedni a normál osztályba, vagy nem tartják tiszteletben társaik és a pedagógusok jogait, javítóintézetekben kellene nevelni.

Emellett, ha a családi háttér olyan, hogy az a gyermeket "bűnözésre ösztönzi", akkor a Jobbik szerint a bentlakásos iskola lenne a megoldás - mondta Dúró Dóra, hozzátéve, a Jobbik ezeknek a gyerekeknek börtönlátogatást is szervezne, hogy bemutassa számukra az "elkerülendő jövőképet". Mindez hozzájárulhatna ahhoz, hogy az országban csökkenjen az iskolai erőszak - vélekedett a szóvivő.

Dúró Dóra szerint az elmúlt 24 évben egyetlen kormánynak sem sikerült érdemi megoldást találnia az iskolai erőszak megszüntetésére, visszaszorítására. A második Orbán-kormány idején is hétről-hétre derülnek ki súlyos iskolai erőszakkal kapcsolatos esetek. Legutóbb a főváros XVII. kerületében egy 12 éves fiú terrorizálta osztálytársait, s amikor a pedagógusok intézkedni akartak, a család bosszúval fenyegetett - mondta a szóvivő.

Számos eset nem is derül ki, s a diákok a végső megoldást választják - hívta fel a figyelmet a jobbikos képviselő, példaként említve, hogy a közelmúltban egy székesfehérvári tanuló az iskolában vetett véget életének. Mint mondta: szülők panaszaiból tudják, hogy Kelet-Magyarországon több olyan eset is előfordult, hogy a tizenévesek a mellékhelyiségben saját osztálytársaikon követnek el nemi erőszakot.

Kitért az oktatási ombudsman néhány éve készített átfogó felmérésére, amelyből kiderül "az a tabu, amiről beszélni kell". E szerint azokban a térségekben és iskolatípusokban magasabb az iskolai erőszak aránya, ahol a cigányság aránya is magasabb. A legtöbb ilyen erőszakos cselekmény Északkelet-Magyarországon, illetve a szakiskolákban fordul elő - jelentette ki a párt szóvivője.

Dúró Dóra kiemelte: "nem kollektív megbélyegzésről van szó, azonban egyértelmű az összefüggés", hogy a cigányságnak az a része, amelyik olyan szociokulturális háttérrel kerül be az iskolába, ahol a szülők életmódja is a bűnözéssel függ össze, ott a gyerekek is ezen eszközökhöz folyamodnak.

Mint megjegyezte, számos esetben láthatták, hogy miután a kormányok és a politika nem tud segítséget nyújtani, a szülők - akik nem bírják elviselni a "terrort" - maguk keresik a megoldást. Így más települést keresnek, ahol normális oktatáshoz juthatnak. Dúró Dóra szerint ez a "spontán szegregáció" mostanra már nem csak vidéken, hanem budapesti helyszíneken is megfigyelhető.

Ez éppen a normálisan tanuló gyermekeknek és szüleiknek jelent plusz terhet és költséget - hangsúlyozta Dúró Dóra, hozzátéve: a Jobbik ezt igazságtalannak tartja, ezért úgy vélik, ki kell mondani, vannak olyan esetek, amikor nem lehet minden áron erőltetni az intézményekben az integrációt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.