Közlemény

DK-bírálat: A kormány legalizálja az iskolai szegregációt

Az oktatási kormányzat a legalávalóbb módszerekkel következetesen törekszik az iskolai szegregáció fenntartására, a mélyszegénységben élő családok gyerekeinek, a cigánygyerekeknek az elkülönítésére.

2013.07.13 11:00OS

Az elmúlt három év során egyetlen konkrét, tényleges szegregáció ellenes intézkedés sem született, ugyanakkor ma az állam, mint fenntartó olyan iskolákat működtet, amelyekről jogerős bírósági ítélet mondja ki a gyerekek megkülönböztetését. Ezekben az intézményekben január óta sem történt semmi, a kormány tűri a tudatos törvényszegést.

A gyermekvédelmi törvény módosítása nyomán szeptembertől megszűnik a hátrányos és a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek közötti különbségtétel. Ennek következtében a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek elveszíthetik a nekik eddig járó rendszeres gyermekvédelmi kedvezményeket, s fennáll a veszélye fokozott iskolai lemorzsolódásuknak. A törvénymódosítás nyomán a statisztikákban is kevesebb lenne a halmozottan hátrányos helyzetű tanuló, miközben a valóságban nem lehet majd megállapítani a tényleges iskolai szegregációt.

A Demokratikus Koalíció elítéli az oktatási kormányzat alantas próbálkozásait, a statisztikák meghamisítására tett kísérleteit. A kormány nem képes a problémák megoldására, helyette ködösít, hamisít, hazudik. 2014 után a DK olyan oktatáspolitika megvalósításán fog dolgozni, amely nem tűri az iskolai szegregáció semmilyen formáját sem - írja Niedermüller Péter, a DK alelnöke

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.