Legutóbb a kilenvenes években volt hasonló

Jelentősen nőtt az illegális bevándorlók és menedékkérők száma a Dél-Alföldön

Legutóbb a kilencvenes évek elején volt hasonló nagyságú a Magyarországra érkező illegális bevándorlók és a menedékkérők száma.

2014.02.19 11:04MTI

Végh Zsuzsanna főigazgató a BÁH Dél-Alföldi Regionális Igazgatóságának 2013-as munkáját értékelő tanácskozás előtti sajtótájékoztatón hozzátette: az illegális bevándorlók legnagyobb hányada, 80 százaléka a déli határszakaszon keresztül érkezett Magyarországra.

A 2012-es évhez képest kilencszeresére, 18 900-ra növekedett a menedékjogi kérelmet benyújtók száma, 84 százalékuk a Dél-Alföldön fordult a hatóságokhoz. Az Európai Unió egyetlen tagországában sem volt tapasztalható tavaly hasonló növekedés - tudatta a főigazgató.

Az év első felében legtöbben, mintegy hatezeren Koszovóból érkeztek Magyarországra, a második félévben pedig inkább a válságövezetekből: Pakisztánból, Afganisztánból, Algériából, Szíriából jöttek a menedékkérők. Magyarország változatlanul nem célország, ezt mutatja az is, hogy ez esetek kétharmadában megszüntető végzést kellett hozni a menekültügyi eljárásban, mivel az ügyfél kikerült a hatóság látóköréből - hangsúlyozta Végh Zsuzsanna.

Az első idei adatok alapján a tendenciák nem változnak, másfél hónap alatt több mint ezerhétszázan nyújtottak be menedékjogi kérelmet - közölte. Az elmúlt hetek ukrajnai eseményeivel kapcsolatban a főigazgató elmondta, bízik abban, hogy a helyzet rendeződik, és nem kell rendkívüli intézkedéseket hozni.

Ha még is szükség lesz ilyenekre, Magyarország kész eleget tenni nemzetközi humanitárius kötelezettségeinek, ehhez megvannak a megfelelő tervek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.