A termőföld védelme

Az NVI elutasította a Jobbik népszavazási kezdeményezését

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke elutasította a Jobbik népszavazási kezdeményezését, amelyet a termőföld védelme érdekében nyújtott be Vona Gábor, a párt elnöke.

2014.02.12 09:49MTI
MTI, archív

Pálffy Ilona azért döntött úgy, hogy nem terjeszti a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé a kezdeményezést, mert azt nem a jogszabályban előírt módon nyújtották be.

Vona Gábor február 6-án a következő kérdést nyújtotta be az NVI-hez: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés olyan határozatot fogadjon el, amelyben felkéri a Kormányt uniós csatlakozási szerződésünk módosításának kezdeményezésére annak érdekében, hogy a magyar termőföld tulajdonjogát a magyar állam, az önkormányzatok és az egyházak kivételével csak belföldi magyar állampolgárok szerezhessék meg?"

Vona Gábor - miként a kérdést elutasító határozatban olvasható - az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát is csatolta, 29 támogató választópolgár adatait és aláírását tartalmazó dokumentummal együtt.

Az NVI elnöke határozatában megállapította: a szervező által hitelesítésre benyújtott aláírásgyűjtő ív és a szervező által gyűjtött 29 választópolgár aláírásával ellátott úgynevezett "támogató aláírásgyűjtő ívek" között számos tartalmi eltérés állapítható meg, a támogató ívekről hiányzik az NVI elnökének záradékolási rovata, tovább nem találhatók meg rajta az aláírásgyűjtő polgár adatai és aláírása sem.

A jogszabály szerint ugyanakkor a támogató aláírásokat a hitelesítésre benyújtott aláírásgyűjtő ívvel megegyező, annak egy-egy példányán kell összegyűjteni.

A határozatban Pálffy Ilona azt írta: a szervező által az aláírásgyűjtő ív mellékleteként benyújtott, külön dokumentumokként megszerkesztett táblázat formájában leadott választópolgári aláírások nem felelnek meg a jogszabályban meghatározott formai követelményeknek, mivel azokat nem a meghatározott aláírásgyűjtő ív mintapéldányán nyújtották be.

Az aláírásgyűjtő ívet ezért az NVI elnöke elutasította és a kérdést nem terjeszti az NVB elé. Az elutasítási jogkört az új (január 18., az országgyűlési választás kiírása óta hatályos) népszavazási törvény tette lehetővé számára.

A határozat ellen jogorvoslatnak nincs helye, de a kérdést a szervezők ismételten benyújthatják. Az új jogszabályok szerint a népszavazási kezdeményezéseket - a szervezőkkel együtt - legalább húsz (de legfeljebb harminc) másik választópolgárnak kell támogatnia aláírásával.

Az NVI-nek ellenőriznie kell, hogy az aláíróknak van-e választójoguk, valamint azt is, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatala adatvédelmi nyilvántartásba vette-e a kezdeményezést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció

Pattanjunk fel! - Csurgó és Abasár

Csurgó egy 5300 lelket számláló kisváros Belső-Somogy, Zalai-dombság, és a Dráva vidék - találkozásánál, történelme egészen az államalapításig nyúlik vissza.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.