A pártban csütörtökön dől el a sorsa

A legfőbb ügyész Simon Gábor mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezi

Ugyanaz az osztrák bank finanszírozott egy XVIII. kerületi kötvénykibocsátást, amelynél Simon Gábor szocialista elnökhelyettes számlát nyitott nagyjából akkor, amikor a kibocsátás megtörtént.

2014.02.05 17:44MTI
Forrás: MTVA

Az MSZP szóvivőjének közlése szerint egyelőre az MSZP sem tudja, mi a helyzet azzal kapcsolatban, hogy Simon Gábor a hírek szerint eltitkolt külföldi bankszámlával rendelkezik. Veres Gábor szerdai budapesti sajtótájékoztatóján csütörtökre ígért tájékoztatást Simon Gábor ügyében.

A Magyar Nemzet kedden forrásmegjelölés nélkül írta meg, hogy Simon Gábor 2009. április 10-én 575 ezer eurót és 163 ezer dollárt helyezett el Ausztriában nyitott értékpapírszámláira, 2013. október 16-án betétszámlájának egyenlege 770 ezer eurót tett ki, több mint 240 millió forintot. A napilap szerint Simon Gábor korábbi vagyonbevallásai alapján sem mutatható ki, hogy honnan származik a pénz, és a képviselő jelenlegi bevallásában sem szerepelteti azt.

Simon Gábor kedden felfüggesztette párttagságát és párttisztségeit. Az MSZP illetékes testületei csütörtökön hallgatják meg.

Veres Gábor más témában tartott sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva cáfolta azt, hogy válságtanácskozás lett volna kedden az ügy miatt. Úgy folytatta, ha válságtanácskozás lett volna, amelyen a vezetők összeülnek és ezt a témát megbeszélik, akkor azon ő is ott lett volna, de nem volt ilyen. Az MSZP nincs válságban, egy helyzet van, amit meg kell oldani - hangsúlyozta.

Csütörtökön amikor Mesterházy Attila pártelnök hazaérkezik washingtoni látogatásáról, a kompetens testületek, így a párt országos választási bizottsága (ovb) is, összeülnek a helyzet kezelése érdekében, a tanácskozás vége után adnak tájékoztatást - közölte.

Simon Gábor választási listás helyével összefüggésben a szóvivő azt mondta, ha Simon Gábor csütörtökön személyesen megerősíti, hogy párttisztségeiről lemond, akkor az MSZP országos listájának módosítását a párt országos választási bizottsága és az országos elnökség hajthatja végre.

Egy másik kérdésre azt mondta, a pártelnök nélkül nem döntenek ebben a kérdésben, Simon Gábornak pedig minimum joga van ahhoz, hogy el tudja mondani az álláspontját. Hozzátette: eddig annyi történt, hogy Simon Gábor közölt információkat egyes MSZP-s vezetőkkel, de igazából még nem tudják, mi a helyzet. Veres Gábor tudomása szerint Simon Gábor még nem beszélt Mesterházy Attilával, Molnár Zsolttal, az MSZP kampányfőnökével beszélt telefonon.

Az Index arról írt kedden: ugyanaz az osztrák bank finanszírozott egy XVIII. kerületi kötvénykibocsátást, amelynél Simon Gábor szocialista elnökhelyettes számlát nyitott nagyjából akkor, amikor a kibocsátás megtörtént. (Simon 2006-ban a XVIII. kerületben szerzett egyéni parlamenti mandátumot és abban a ciklusban önkormányzati képviselő is volt.)

A legfőbb ügyész adócsalás és magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt kezdeményezte Simon Gábor szocialista országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését szerdán délután az Országgyűlés elnökénél - jelentette a Legfőbb Ügyészség sajtószóvivője Budapesten tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Fazekas Géza elmondta: a mentelmi jog felfüggesztését a legfőbb ügyész a Központi Nyomozó Főügyészég által tavaly november óta folytatott nyomozás eredményeként indítványozta.

A nyomozás elrendelésének alapja az osztrák pénzpiaci felügyelet által a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Pénzmosás Elleni Információs Irodájának küldött értesítése volt.

Ezt követően hivatalból indult nyomozás még nem konkrét személy ellen - közölte.

Fazekas Géza elmondta: szerdára gyűlt össze annyi információ, hogy az addigi gyanú megalapozottá vált.

Ez az előfeltétele annak, hogy új szakaszba lépjen az ügyészségi nyomozás, hiszen országgyűlési képviselővel szemben - az ő személyét közvetlenül érintően - a nyomozást csak mentelmi joga felfüggesztését követően lehet végezni - tette hozzá.

Fazekas Géza közölte: az ügy lényege, hogy Simon Gábor egy ausztriai pénzintézetnél nyitott értékpapírszámlára 2008 januárjában 575 ezer eurót, majd 2009 áprilisában további 169 ezer amerikai dollárt helyezett el készpénzben. A számlán tavaly októberben az akkori árfolyamon 228 millió forint volt.

Az osztrák felügyelet derített fényt a nagy összegű készpénz elhelyezésére, és a nemzetközi szerződések alapján - pénzmosás gyanús ügyletet tapasztalva - tette meg a jelzést a magyar félnek.

Az ügyészség rendelkezésére álló adatok szerint ez az összeg nem származhatott Simon Gábor bevallott és adózott jövedelméből. Simon Gábornak a befizetések után több mint 50 millió forint jövedelemadó bevallási és befizetési kötelezettsége keletkezett, amelynek nem tett eleget - mondta.

Simon Gábor az elmúlt évekre vonatkozó adónyilatkozataiban egyetlen esetben sem szerepeltette a külföldi betétszámlán elhelyezett megtakarításait - közölte Fazekas Géza.

Ez azt is jelenti, hogy a nyilatkozatai valótlanul igazolták azt, hogy maradéktalanul eleget tett a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségének - közölte Fazekas Géza, aki a nyomozás érdekeire tekintettel több részletet nem árult el.

Ugyanakkor "az ügy másik vetületeként" beszélt arról, hogy a főváros XVIII. kerületi önkormányzatának 2008-as kötvénykibocsátásával kapcsolatban - Lévai István alpolgármester feljelentése nyomán - az ügyészség 2012 februárjában hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást rendelt el. A nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság folytatta, és 2013 szeptemberében bűncselekmény hiányában megszüntette azt.

Fazekas Géza közölte: a fővárosi főügyész szerdán elrendelte az ügy felülvizsgálatát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.