Még mindig tart a hatalom a bányászok erejétől

Megvásárolja a kormány a bányászok szavazatát?

A bányászok ellátása január 1-jétől 2,4 százalékkal - a nyugdíjakkal azonos mértékben - emelkedett, az elmúlt évben ellátásaik vásárlóértéke 3,8 százalékkal nőtt.

2014.01.29 19:15MTI

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális és családügyi államtitkársága a Bánya-, Energia-, és Ipari Dolgozók Szakszervezetének délutáni budapesti demonstrációjára reagálva közölte: az ellátórendszer átalakítása több százezer ember mellett a bányászokat is érintette. Közülük a legnehezebb munkát végzőknek, vagyis a legalább 25 éven át mélyművelésű bányában dolgozók számára a korábbihoz hasonló korai visszavonulásra a lehetőség továbbra is fennáll - hangsúlyozták. Az úgynevezett szénkülfejtésen dolgozó bányászoknak a kevésbé veszélyes munkakörülményeik miatt nem indokolt olyan jellegű kedvezmény nyújtása, mint a mélyművelésű bányában dolgozóknak - tették hozzá.

Az államtitkárság kiemelte, a kormány az elmúlt két évben számos egyeztetést folytatott a bányászok képviselőivel, az érintett területek országgyűlési képviselőivel és a Bányászok Demokratikus Szakszervezetével is, így az elmúlt időszakban megtett intézkedéseket velük együttműködve tette meg.

Hangsúlyozták, az átalakítás részeként tavaly januártól - 2009 óta először - a nyugdíjak mértékével azonosan emelkedett a legalább 29 százalékban egészségkárosodott bányászok egészségkárosodási járadékának összege. Más foglalkozási ágakban nincs ilyen kedvezmény.

Emellett szintén 2013-tól lehetővé tette a kormány, hogy azok a legalább 10 éven át felszín alatti munkát végző bányászok, akiknek a rokkantsági rendszer átalakítása következtében a korábbi rokkantsági nyugdíjnál lényegesen alacsonyabb összegű ellátás kerülne megállapításra, kérhessék a korábbi ellátásukkal megegyező összegben a bányászok egészségkárosodási járadékát. Hozzátették, hogy az idén január 1-jétől az eredetinél több kedvezménnyel biztosította a kormány a korkedvezmény igénybevételét, vagyis a legalább 5 helyett már 3 év korkedvezményes munkakörben eltöltött idő után jár egy év kedvezmény. Így például akinek a nyugdíjkorhatára 63 év és legalább 3 évig felszín alatt dolgozott, valamint a bánya bezárása miatt szűnt meg a munkaviszonya, az 62 évesen nyugdíjba vonulhat - közölte a szociális és családügyi államtitkárság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.