"Politikai környezet-szennyezés"

Rétvári: elektromos palackzsugorítás helyett "tapossa laposra"

Rétvári Bence (KDNP) az elektromos palackzsugorító helyett az energiatakarékosabb megoldások támogatását ajánlja a környezetvédelmi tárcának. A képviselő erről pénteki budapesti sajtótájékoztatóján beszélt.

2008.08.01 15:22MTI

Az MSZP szerint a KDNP azzal tehetne leginkább a természet megóvásáért, ha meggátolná a Fidesz politikai környezetszennyezését. A KDNP szerint elhibázott és átgondolatlan, hogy a környezetvédelmi tárca támogatja a műanyag palackokat zsugorító elektromos berendezést, mivel az úgy csökkenti a környezetszennyezést, hogy közben terheli is a környezetet - mondta a politikus. 

A képviselő álláspontja szerint maga a berendezés jó és okos kezdeményezés, mivel tizenketted részére zsugorítja össze a polietilén (PET) palackokat, amiből Magyarországon évente 1,2 milliárd darab szennyezi a környezetet. Az említett berendezés elektromos árammal, hővel működik, tehát előállítása és üzemeltetése is terheli a környezetet. Rétvári Bence szerint ennél hasznosabb lenne a régi "tapossa laposra" mozgalom, illetve a több iskolában megtalálható berendezés, amely környezetterhelés nélkül, egy kar lehúzásával préseli össze a palackokat. 

A politikus azt mondta, ellentmondásosak a hírek arról is, hogy pénzbeli támogatásról vagy csupán támogató levélről van-e szó, és kitért arra, hogy a tervezett postai begyűjtés lehetetlen feladatot róna a Magyar Postára. A KDNP tudni szeretné, hogy a minisztérium biztosít-e támogatást, kedvezményt vagy ingyenes szolgáltatást. A képviselő úgy vélekedett, hogy értelmetlennek tűnik az úgynevezett inverz begyűjtési rendszer, vagyis az, hogy a postás autók szállítanák el az összezsugorított palackokat. 

"Hozzák a nyugdíjat, viszik a palackot?" - tette fel a kérdést Rétvári Bence. Azt is megkérdőjelezte, hogy az emberek adnának-e hét-kilencezer forintot ilyen berendezésekért, mivel ennyibe kerül a háztartásokban alkalmazható zsugorító készülék . Dióssy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) környezetgazdasági szakállamtitkára júniusban mutatta be a magyar szabadalomként bejegyzett az elektromos háztartási PET-palack-zsugorító berendezést, amelyet a tárca akkori közleménye szerint a KVM is támogat.
 
A "laposra taposás" 25 százalékra csökkenti a PET-palack térfogatát, ezzel szemben a zsugorító készülék 8 százalékra, és több szennyező anyagot is kivon a környezetből - reagált Erdős Péterné, a gyártó cég, a Budafilter 94 Kft. projektjét is segítő környezetvédelmi tanácsadó a sajtótájékoztatón elhangzottakra. A szakértő elmondása szerint az említett "laposra taposás" után sok szennyező idegen anyag marad a PET-palackon, míg a zsugorító készülékbe helyezés előtt a kupakot és a címkét is el kell távolítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.