Palackzsugorító készülék

Kínában is hódíthat a magyar világszabadalom!

A Google befektetője érdeklődik az elektromos PET palackzsugorító készülék és az inverz begyűjtési- és feldolgozási rendszer kínai elterjesztése iránt

2008.07.30 14:13ma.hu

A Közép-kelet Európai régióból egyedüli résztvevőként, a Budafilter 94 Kft. vett részt nemrégiben a Kínai Kereskedelmi és Gazdasági Minisztérium Befektetés Fejlesztési Hivatala által, a megújuló energiaforrások és a CO2 megtakarítást eredményező rendszerek kínai elterjesztését ösztönző pekingi szakmai fórumon.

Mint ismert, Kína tavaly 8 százalékkal növelte széndioxid kibocsátását és ezzel, a világ legnagyobb CO2 kibocsátó országává vált, ahol immár minden lakosra 5,1 tonna / év CO2 kibocsátás jut. A kontinens méretű ország környezetvédelmi hatóságai, szakemberei és befektetői ezért is fogadták érdeklődéssel a Budafilter 94 Kft. világszabadalma, a THERMO PRESS elektromos PET palackzsugorító készülék valamint inverz begyűjtési- és feldolgozási rendszer pekingi bemutatását. A THERMO PRESS palackzsugorító készülék alkalmazásával a PET palackok eredeti térfogatuk mindössze 1/12-ed részére zsugoríthatók össze, így a szállításuk és kezelésük során keletkező CO2 mennyiség akár 50%-kal is csökkenthető. A fórumon összesen hat projekt, köztük a magyar THERMO PRESS rendszer került bemutatásra és a gyártó számára bizakodásra adhat okot, hogy annak kínai elterjesztéséről az E-Planet Kockázati Tőkebefektető Társaság, a Google portál befektetője kezdeményezett tárgyalásokat a Budafilter 94. Kft-vel.

Kína tavaly 8 százalékkal növelte széndioxid kibocsátását és ezzel, az Egyesült Államokat is megelőzve a világ legnagyobb CO2 kibocsátó országává vált. Dinamikus gazdasági fejlődése okán, napjainkban a globális CO2 mennyiség növekedés kétharmadáért már Kína a felelős. A kontinensnyi országban tavaly minden lakosra 5,1 tonna / év CO2 kibocsátás jutott. Kína légszennyezési problémái nemcsak az ország gazdasági fejlődésének fenntarthatóságát, de a kínai lakosok életminőségét is nagymértékben veszélyeztetik. A CO2 kibocsátás fő forrásai Kínában az építkezéseket kiszolgáló cementipar, az alumíniumipar, a síküveggyártás valamint a folyamatosan növekvő lakossági fogyasztás logisztikai hátterét biztosító közúti szállítás.

Kína 2000 és 2005 között megduplázta a palackozott ásványvíz-fogyasztását, ezzel elérte a 12,9 milliárd literes mennyiséget, ami – az egyszerűség kedvéért 1,5 l-es palackokra vetítve - azt jelenti, hogy évente mintegy 8,6 milliárd darab PET palack kerül a kínai szemetesekbe. Ez az értékes másodnyersanyagot jelentő PET palack mennyiség az esetek döntő többségében sajnos tömörítetlenül vagy csak részben tömörítve kerül szállításra, így a gyűjtőkocsik gyakorlatilag levegőt szállítanak.

Összehasonlításként: a hazai hulladékgazdálkodási jellemzők figyelembe vételével elvégzett szakértői számítások szerint akár 3,4 g CO2 kibocsátás megtakarítást lehet elérni 1 db PET palack THERMO PRESS zsugorítása esetén. Kínában pedig – a hazaitól eltérő hulladékkezelési rendszerben - mintegy 8,6 milliárd darab PET palack keletkezik évente. Ennek az óriási mennyiségnek a szállítását kísérő CO2 kibocsátás a magyar világszabadalomként már több külföldi piacon debütáló THERMO PRESS rendszer alkalmazásával, akár 50 százalékkal is csökkenthető lenne annak ellenére, hogy a készülék a palackok zsugorításhoz elektromos áramot használ.

A THERMO PRESS rendszer központi eleme az elektromos palackzsugorító készülék, amely az áramot hővé alakítva lágyítja meg a PET palackok anyagát, amely így befelé zsugorodva, a készülék felső részének súlya alatt, harmonika-szerűen önmagába csukódik. Ezzel az eljárással a PET palackok az eredeti térfogatuk 1/12-ed részére zsugoríthatók össze, átlagosan 20 másodperc alatt. „Nagyon örülünk a THERMO PRESS kedvező kínai fogadtatásának és annak, hogy a rendszer bemutatását a kínai kormányzat és a befektetők részéről is élénk érdeklődés övezte. A kínai piacon már a tovább fejlesztett THERMO PRESS készülékkel jelenünk meg, amely elődjeihez képest egy ciklusban legalább négyszer több PET palack zsugorítására lesz képes.” – nyilatkozta a THERMO PRESS rendszer feltalálója, Simon Lajos, a Budafilter 94. Kft. ügyvezető igazgatója.

„Kína mellett a rendszer elterjesztéséről tárgyalások folynak az Egyesült Arab Emirátusokkal, Szlovéniával, Macedóniával, Svájccal, valamint az Európai Unió több országával is.” – tette hozzá az ügyvezető igazgató. A THERMO PRESS rendszer működésének lényege az, hogy a készülék vásárlói (vagy használói: magánszemélyek, iskolák és intézmények) az egyedi azonosító jellel ellátott készülék megvásárlásával a gyűjtéshez használható, felcímkézett zsákokat és egy „inverz csomaggyűjtő füzetecskét” is kapnak.

Ezekbe a zsákokba akár 320-350 darab zsugorított PET palack is tisztán és kényelmesen belehelyezhető. Amikor a zsákok megteltek, azokat a posta inverz csomagként veszi át és szállítja el egy begyűjtő, hazánkban a Budafilter 94. Kft. telephelyére. A csomag feladásáért a feladó nem, csak a címzett fizet. A telephelyre zsákokban beérkező zsugorított PET palackokat a cég munkatársai átvétel után megszámolják, majd szín szerint különválogatják.

Az inverz csomag feladóját a begyűjtő a zsákok címkéjén lévő kód alapján azonosítja, majd minden zsugorított PET palackért darabonkénti visszavételi díjat utal át a beküldő számlájára, vagy címére. Az elektromos zsugorítás előtt a kupakot és a címkét el kell távolítani, és mivel mechanikai szennyeződéssel (por, homok, sár) sem kell számolni, így a zsugorított PET palackok mindössze 3% könnyen eltávolítható idegen anyagot tartalmaznak. Ez újabb környezeti előnyként lehetővé teszi, hogy a THERMO PRESS rendszerből származó PET palackok akár újra-palack formájában hasznosuljanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.