Nemzetgazdasági miniszter

Paks: az MSZP Vargát kérdezi a bővítésről

Az MSZP frakcióvezető-helyettese pénteken közleményében azt írta, hogy a kormány mindeddig adós maradt a közvélemény tájékoztatásával a Paksi Atomerőmű bővítésének ügyében, ezért írásbeli kérdést nyújtott be Varga Mihálynak.

2014.01.17 11:30MTI
Forrás: MTI

A paksi atomerőmű-bővítés államháztartási hatásairól és az Államadósság Kezelő Központ véleményéről kérdezi a szocialista Józsa István a nemzetgazdasági minisztert.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese pénteken közleményében azt írta, hogy a kormány mindeddig adós maradt a közvélemény tájékoztatásával a Paksi Atomerőmű bővítésének ügyében, ezért írásbeli kérdést nyújtott be Varga Mihálynak.

Józsa István azt tudakolja a nemzetgazdasági minisztertől, milyen államháztartási hatással számolt az atomerőmű-építéssel összefüggő mintegy 3000 milliárd forintos hitelfelvétel megítélésekor.

Továbbá kikérte-e a kormány az Államadósság Kezelő Központ véleményét a hosszú távú hitelfelvétellel járó ügylet megkötését megelőzően? Ha igen, a kapott véleményt bocsássák az MSZP rendelkezésére - írta az ellenzéki politikus.

Józsa István véleménye szerint Orbán Viktor miniszterelnök törvényes felhatalmazás nélkül, a kormányt és az Országgyűlést is megkerülve, pályáztatás nélkül döntött arról, hogy a Roszatom orosz energetikai vállalat két új erőműblokkot építhet Pakson.

A két új blokk megépítéséről szóló megállapodásnak része egy Oroszország által Magyarországnak nyújtandó államközi hitel - emlékeztetett.

Közölte: a mintegy 3000 milliárd forintos nagyságrendű hitelről jelenleg csupán annyit lehet tudni, hogy harmincéves futamidőre adósítja el a magyar költségvetést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.