720 millió forintból

Legyőzzük az arzént!

Túl sok az arzén a kutakban, de EU-s pénzből egészségessé teszik az ivóvizet.

2014.01.12 01:30MTI

Ivóvízminőség-javító program indul Dél-Békésben Medgyesegyházán és Újkígyóson, a beruházás értéke több mint hétszáz millió forint. Ruck Márton, a társulás elnöke elmondta: a két település által jegyzett Dél-Békési Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretéből a költségek 85 százalékára nyert európai uniós támogatást az ivóvíz arzénmentesítésére és a vezetékrendszer korszerűsítésére.

A közbeszerzési eljárások befejeződtek, a nyertes kivitelező cégekkel a társulás a napokban írta alá a szerződéseket. Elkezdődtek az építéshez szükséges tervezési és engedélyeztetési eljárások, a konkrét munkálatok várhatóan márciusban indulnak, a program 2015. nyarán fejeződhet be.

A beruházás költsége 719,5 millió forint. A társulás a projektet önerő nélkül valósítja meg, a költségek 85 százalékát EU forrásból fedezi, a fennmaradó 15 százalékot a BM Önerő Alapból elnyert támogatásból.

A beruházás keretében Újkígyóson három új kutat fúrnak, egyet pedig Medgyesegyházán. Az ivóvíz arzén- és nitrátmentesítésére korszerű víztisztító rendszert létesítenek. Épül továbbá egy hétkilométeres összekötő-vezeték Medgyesegyháza és Bánkút között. A társulás a beruházási költségek 20 százalékát a meglévő vezetékrendszer korszerűsítésére fordítja.

Ruck Márton elmondása szerint a két településen az ivóvíz arzéntartalma átlagosan 18-23 mikrogramm között alakul literenként, míg az EU-előírások maximum 10 mikrogramm mennyiséget engedélyeznek. Magyarországnak 2014. december 31-ig kell teljesítenie az elvárt paramétereket az ivóvizek minőségében - jegyezte meg.

Hozzátette: Medgyesegyháza egyes részein és Bánkúton jelenleg ivóvíztisztító konténerek biztosítják az egészséges ivóvizet a lakosság részére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.