Vannak lyukak a hálón

Adócsalási botrány - a Tesco-vezér, a tej és a tehén

Arra a kérdésre, vajon a teljes beszerzési láncot megvizsgálják-e, azt válaszolta: "nem tudom megmondani a polcról levett tejről, hogy az pontosan melyik tehéntől származik."

2013.12.27 10:05MTI

Elképzelhető, hogy valaki, valahol a beszállítói láncban adózói szempontból kifogásolható magatartást folytat, a Tescónál azonban mindent megtesznek ennek kiszűrésére, s megszakítják a kapcsolatot azzal, aki nem tartja be az etikai normákat - nyilatkozta Nigel Jones, a Magyar Tesco vezérigazgatója a Népszabadságnak.

A vezérigazgató a lap pénteki számában közölt interjúban Horváth András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal volt alkalmazottja azon állítására reagált, hogy a nagy kereskedő cégek éves szinten ezermilliárd forintnyi adót kerülnek meg az adóhatóság asszisztálásával.

"Teljesen átláthatóak vagyunk a hatóságok számára, rendszeresen ellenőriznek, vizsgálnak bennünket" - hangsúlyozta a vezérigazgató, aki szerint minél szabálykövetőbb a magyar piac, az annál jobb Magyarországnak, a magyar gazdaságnak.

Arra a kérdésre, vajon a teljes beszerzési láncot megvizsgálják-e, azt válaszolta: "nem tudom megmondani a polcról levett tejről, hogy az pontosan melyik tehéntől származik. Ha azt kérdezi, lehetséges-e, hogy valaki, valahol a beszállítói láncban adózási szempontból kifogásolható magatartást folytat, akkor igen, ez elképzelhető". "Még sajnos vannak lyukak a hálón", de arról, hogy ezek mekkorák, csak becslések vannak - tette hozzá.

Nigel Jones arról is beszélt a lapnak, hogy a dohány kiskereskedelem átalakítása 2 százalékkal csökkentette a Tesco forgalmát, de emiatt náluk senki nem veszítette el a munkáját. Májustól - akkortól nem lehet hipermarket közelében dohányüzlet - az a fő kérdés számukra, hogy mi lesz a velük szerződött koncessziótulajdonosok befektetésével, ezért szorosan együttműködnek partnereikkel - ismertette.

A jelenlegi trendről elmondta: az iparcikkek piaca éledezik, másutt viszont továbbra is tart a fogyasztás zuhanása, például a népegészségügyi termékadó (neta) által érintett kategóriák forgalma csökken, de kisebb a dohánytermékek fogyasztása is. Ugyanakkor tény, hogy az utóbbi időben a vásárlók bizalmi indexe pozitív változásokat vetít előre. Ha a devizahitel probléma megoldódik, az a fogyasztásnak is lendületet adhatna - vélekedett. A vezérigazgató várakozásai szerint jövőre szerény növekedésnek indul a magyar piac és a fogyasztói bizalom is lassan erősödni fog.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.