Balogh István berágott

Perel a Gyermekrák Alapítvány

"A méltatlan médiatámadások" miatt jogi lépéseket tesz a Gyermekrák Alapítvány, amelynek elnökéről a héten azt írták, hogy magáncélra használja az alapítvány autóját.

2013.12.20 19:35MTI
Balogh István, a Gyermekrák Alapítvány elnöke (balra)

A Gyermekrák Alapítvány szerint a betegszállító gépjármű azért teszi meg az utat Budaliget és a Rákóczi tér között, mert az alapítvány elnöke költségkímélés szempontjából saját garázsában tárolta a gépkocsit. Balogh István, az alapítvány elnöke úgy döntött, hogy mindaddig nem tesz újabb nyilatkozatot a médiában, míg a kilátásba helyezett vizsgálatok eredményei nem születnek meg - tették hozzá.

Az alapítvány szerint a hírt elindító internetes portálnak csak egyetlen állítása valós, hogy a Gyermekrák Alapítvány betegszállító autója felhajtott a sínekre. Ezért az alapítvány elnöke már nyilvánosan elnézést kért, és figyelmeztette a gépkocsivezetőt, hogy ez többet nem fordulhat elő.

Hangsúlyozták, hogy alapítványuk "Magyarországon egyedülálló" összeget, csaknem hárommilliárd forintot fordított kórházak, orvosok és legfőképp a rákos, beteg gyermekek és családtagjaik támogatására. "A napokkal ezelőtt elindított, méltatlan médiatámadások" súlyosan sértik az alapítvány hírnevét, megalapozatlan vádakkal támadják az alapítványt és Balogh István személyét, s "a megtévesztő cikkek miatt ma már az ügyet politikai megnyilvánulások is kísérik".

Az index.hu hírportál kedden közölte: "mentős körökben jó ideje terjed a pletyka", hogy a Gyermekrák Alapítvány "Gyermekmentő" feliratú Mercedesével reggelente Balogh István, az alapítvány elnöke furikázik otthona és a belváros között. A portál újságírója többször is a tanúja volt, hogy Balogh István az adományokból vásárolt, személyautós kivitelű betegszállítóval teszi meg a távot budaligeti villája és az alapítvány VIII. kerületi, Rákóczi téri irodája között. A portál kérdésére az alapítvány elnöke elmondta, hogy a betegszállítót néha "közérdekű ügyintézésre" is igénybe veszik, de magáncélra soha nem használják.

Kedden Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára úgy fogalmazott, "jó lenne, ha végre a rákos gyermekek gyógyítását segítenék az ilyen járművekkel és nem a luxust". Mint elmondta, a Gyermekrák Alapítvány is azon szervezetek közé tartozik, amelyek több tízmillió forintot költöttek eddig reklámra, miközben arányaiban jóval kevesebbet valódi célokra.

A Fidelitas keddi közleményében azt írta, megdöbbenéssel értesült arról, hogy a Gyermekrák Alapítvány elnöke, Balogh István egy gyermekmentő feliratú kisbusszal "rendszeresen furikázik budai luxusvillája és a belváros között". A nagyobbik kormánypárt ifjúsági tagozata szerint egyre többször derül ki, hogy "szánalmas ügyeskedők egy karitatív ügy mögé bújva verik át a jóhiszemű adakozókat".

Szerdán Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága azt közölte: fontosnak tartják, hogy a társadalom tisztán lássa, mire fordítják az életmentésre, a gyógyításra felajánlott összegeket az egyes, gyógyításért adományokat gyűjtő alapítványok. Ezért az átlátható adományozás érdekében Semmelweis garancia védjegyet vezet be.

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója csütörtökön bejelentette, pártjuk rendőrségi vizsgálatot követel azért, mert a Gyermekrák Alapítvány elnöke magáncélra használta az alapítvány betegszállító autóját. A kormánypárti frakció emellett januárban egyeztetést kezdeményez tisztességesen dolgozó alapítványokkal arról, milyen jogszabály-módosítások szükségesek például az ilyen visszaélések kiszűréséhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.