Együtt-PM

Minden jogi eszközzel harcolnának a Városliget megmentéséért!

A Városliget megújításáról és fejlesztéséről nevet viselő indítvány, amelyet kedden már tárgyal is a parlament az Együtt-PM szerint a terület "teljes eltulajdonítását jelenti" - mondta Szabó Rebeka.

2013.12.03 11:20MTI
Fotó: MTI

Az Együtt-PM készen áll arra, hogy minden jogi eszközzel harcoljon a Városliget megmentéséért - mondta kedden Szabó Rebeka. A független országgyűlési képviselő Kocsis-Cake Olivióval, a Párbeszéd Magyarországért VI. kerületi önkormányzati képviselőjével együtt egy, a városligeti ingatlanokat állami vagyonkezelésbe adó fideszes javaslatra reagált.

A Városliget megújításáról és fejlesztéséről nevet viselő indítvány, amelyet kedden már tárgyal is a parlament az Együtt-PM szerint a terület "teljes eltulajdonítását jelenti" - mondta Szabó Rebeka. Úgy fogalmazott, hogy tulajdonképpen egy vállalkozás kapja meg a vagyonkezelési jogot, úgy, hogy a törvény számos zöldterület beépítésére ad majd lehetőséget. Hozzátette: a szöveg azt sem zárja ki, hogy akár a teljes Városliget építési területté váljon.

Az indítvánnyal folytatódik a "Fidesz megalomán beruházási mániája", amelynek során a Kossuth téren fákat vágtak ki, a Ludovikánál egy "borzalmas zöldterület-írtást" hajtottak végre és a Normafára egy sípályát terveznek - közölte.

Kocsis-Cake Olivio úgy vélekedett, hogy a Városligetet nemcsak a főváros vagyonkezeléséből veszi el az állam, de egyúttal elveszi az ott élő emberektől is. Ennek kapcsán felhívta, hogy a liget a környéken élők egyik kedvenc helye. Hozzátette, hogy eközben a szomszédos VI. és VII. kerületekben lehet a legkevesebb zöldterületet találni az egész Budapesten. A Városligetet közparkként kell megőrizni, mert a helyben lakók minőségi élethez való joga előrébb való, mint a turisztikai és üzleti szempontok - közölte.

Papcsák Ferenc fideszes országgyűlési képviselő, Zugló polgármestere és frakciótársa, Vas Imre nyújtotta be a parlamentnek azt a javaslatot, amelyik alapján 99 évre állami vagyonkezelésbe kerülnének a városligeti ingatlanok. Indoklásuk szerint erre a terület megújításának és fejlesztésének hatékony megvalósítása érdekében van szükség.

Az indítvány szerint a Városligetben megvalósuló építési beruházások kiemelt állami feladatnak minősülnének. Az államot, a fővárosi önkormányzatot és a zuglói önkormányzatot megillető tulajdoni hányad - mint közfeladat ellátásához szükséges terület - ingyenesen a 100 százalékos állami tulajdonú Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. vagyonkezelésébe kerülne. Az egyéb vagyonkezelői jogok, illetve a főváros forgalomszervezési feladatköre változatlan marad.

Az indítvány alapján a vagyonkezelő által épített építmény önálló ingatlanként az állam 100 százalékos tulajdonába kerül, a beruházások közérdekű célú fejlesztésnek minősülnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.