A mindenkori kormány ügye

Együtt-PM: kerüljenek ki a kétharmadosak közül az adótörvények!

Bajnai Gordon kijelentette azt is: tisztességes politikára van szükség, és "véget kell vetni annak a fájdalomnak, amelyet az Orbán-kormány okozott az országnak". A politikus az elmúlt három év megszorításait 2600 milliárd forintnyira értékelte.

2013.11.15 11:47MTI
Fotó: MTI

Az Együtt-PM szövetség kezdeményezi, hogy a parlament az adótörvényeket vegye ki a kétharmados jogszabályok sorából, hogy ez a kérdés "visszakerülhessen oda, ahová tartozik, a mindenkori kormány kompetenciájába".

A szövetségben politizáló országgyűlési képviselők által benyújtandó módosítási javaslatról Bajnai Gordon, a szövetség vezetője beszélt budapesti sajtótájékoztatóján. Elmondta: kormányra kerülésük esetén első dolguk lesz egy "adórendszerváltás" végrehajtása, az egykulcsos adó eltörlése és az adójóváírás visszavezetése.

Bajnai Gordon szerint az egykulcsos adó tíz emberből nyolcnak rosszat hozott, zömmel az átlagos vagy az az alatti jövedelemmel rendelkezőknél, és azt eredményezte, hogy 100 ezer forintnyi bruttó bérből 11 ezer forinttal kevesebb marad az embereknél, mint a bevezetése előtt.

Közölte: adóváltoztatásaik több mint 3 millió embernek azonnali jövedelemjavulást eredményeznének, míg egy 8-10 százaléknyi csoportnak egy "ésszerűen magasabb" adóterhet hoznának. Az adójóváírás visszavezetése a minimálbéreseknél havi 8-10 ezer forintos nettó béremelkedést jelentene, és ennek pozitív hatása jóval az átlagbér felett is érzékelhető lenne - mondta.

Hozzátette: mindez azonnal beindítaná a munkahelyteremtést, így a változtatás "a nemzet érdeke".

Az adókulcsokra és a sávhatárokra vonatkozó kérdésre Bajnai Gordon úgy válaszolt: erről csak akkor tudna pontosan nyilatkozni, ha a költségvetés átlátható lenne, a büdzsé egyensúlya ugyanis nem veszélyeztethető. Jelezte ugyanakkor, hogy a sávhatárok meghatározásakor nem a 2008-ig érvényes adórendszernek megfelelően járnának el, amikor a magasabb adókulcs már jóval az átlagér alatt jelentkezett, ez ugyanis nem ösztönzött többletteljesítményére.

Beszámolt arról, hogy az egykulcsos adó elleni, mintegy két hete kezdeményezett aláírásgyűjtő akciójukhoz eddig nagyjából 50 ezren csatlakoztak.

Bajnai Gordon kijelentette azt is: tisztességes politikára van szükség, és "véget kell vetni annak a fájdalomnak, amelyet az Orbán-kormány okozott az országnak". A politikus az elmúlt három év megszorításait 2600 milliárd forintnyira értékelte.

Emlékeztetett arra, hogy 2009-ben, miniszterelnökként elmondta az embereknek, milyen fájdalmas intézkedésekre van szükség a válság idején. Szerinte azonban Orbán Viktor a 2010-es kampányban nem árulta el, mire készül, hanem azt mondta: nincs szükség megszorításokra. Kijelentette: ezzel "gyermeknek vagy hülyének nézte az embereket és átverte őket".

Azt mondta, az embereknek a kormányzás fáj: a magas áfa, a nem emelkedő családi pótlék és az, hogy az ország idén kevesebbet költött szociális ellátásokra, mint 2009-ben. Hozzáfűzte: ma másfélmillió ember nyomorog és négymillióan élnek a szegénységi küszöb alatt, és a versenyszférában 50 ezer munkahely szűnt meg.

Az 1,7 százalékos GDP-növekedési adatra vonatkozó újságírói kérdésre úgy válaszolt: az az időjárás miatti kedvező mezőgazdasági adatoknak, az uniós forrásfelhasználás véghajrájának, valamint azoknak az autóipari nagyberuházásoknak köszönhető, amelyek a többi közt az ő kormánya idején jöttek az országba. Szerinte azonban a jelenlegi alacsony beruházási ráta zsugorodó gazdaságot vetít elő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.