Bevezetik a mátrix rendszerű betegellátást

Átalakul az ország legnagyobb pszichiátriai szakkórháza

Átalakul az ország legnagyobb pszichiátriai szakkórháza, az 530 ágyas nagykállói intézmény, ahol szeptember 1-jével bevezetik az úgynevezett mátrix rendszerű betegellátást - közölte csütörtökön sajtótájékoztatón Móré E. Csaba főigazgató.

2008.07.24 16:31MTI

A változás a szakkórház nevében is megjelenik: július 15-étől az intézmény a Sántha Kálmán Mentális Egészségközpont és Szakkórház nevet viseli. (Ezzel emlékeztetnek a nagyhírű debreceni akadémikus professzorra.) A főigazgató felhívta a figyelmet arra: a budapesti pszichiátriai intézet bezárása után az egykori szabolcsi megyeházán több mint száz éve berendezett intézmény lett a legnagyobb pszichiátriai kórház az országban.

Mint mondta, az átalakítás korábbi stációihoz tartozik, hogy tavaly áprilisban az aktív ágyak számát százzal csökkentették (most 250 van), ugyanakkor a rehabilitációs ágyak számát százzal növelték (jelenleg 165 van); a krónikus betegek ellátására 115 ágy áll rendelkezésre. A tevékenység bővítését jelentette a megyei drogambulancia, majd a Nagykállót és vonzáskörzetét érintő szakrendelés átvétele, s egy közforgalmú gyógyszertár megnyitása.

"Mind az aktív ágyakon való gondozás, mind a rehabilitáció a betegről szól, akinek a gyógyítása teammunkában történik" - közölte a főigazgató. Mind az akut, mind a rehabilitációs pszichiátriai betegellátási mátrix részletesen megszabja az egyes osztályok feladatát, figyelembe veszi a hatékonyságot. (A mátrix rendszer lényege, hogy az osztályokat egységbe szervezik, s a betegeket ellátási igényük szerint helyezik el.) Pollák Csaba főorvos, controlling vezető kiemelte, hogy a megyén belül ez az intézmény az egyetlen hely, ahol a nap 24 órájában egyszerre két pszichiáter tudja fogadni a betegeket.

A kórházban az utóbbi hónapokban több felújítási, beruházási elképzelés is megvalósult. Rövidesen átadják a 80 millió forintos költséggel kialakított, megújult, ezer adagos konyhát is. "Több pályázaton is sikerrel szerepelünk" - mondta Móré E. Csaba. Kiemelte ezek közül azt a 800 ezer eurós norvég pályázatot, amelynek révén a telemedicina rendszer működhet, vagyis közvetlen kapcsolat jön létre az egymástól akár több száz kilométerre lévő beteg és orvos között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.