Nem az ágyak hiányoznak, hanem az a koncentráltság

Az OPNI helyére új országos intézmény kell a pszichiáterek szerint

Egységes intézménynek kell a nemrégiben felszámolt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) helyébe lépnie - hangoztatták pénteki közös sajtótájékoztatójukon a Magyar Pszichiátriai Társaság és a Pszichiátriai Szakmai Kollégium vezetői.

2008.07.11 12:46MTI

"Nem az ágyak hiányoznak, hanem az a koncentráltság, ami ott megvolt" - mondta Lehóczky Pál, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke, aki már azt is kedvező változásnak látja, hogy az új táravezető egyeztetésbe kezdett a szakmai szervezetekkel a kérdésről.

Borza Beáta, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa hivatalának főosztályvezetője a sajtótájékoztatón arra emlékeztetett: már tavaly, az OPNI bezárása előtt jelezték, hogy "baj lesz", majd egy munkatársuk egy egész éven át vizsgálta a helyzetet. Szavai szerint "semmiféle alkotmányos indoka nem volt" a köznyelvben csak Lipótként emlegetett intézmény bezárásának, miközben "mindenki tudta", hogy az "tulajdonképpen pótolhatatlan", ráadásul az eljárás módja komolyan sérthette a betegek alapvető jogait.

Mint mondta, nem az intézmény bezárását, hanem annak módját találták problémásnak. A szakmai szervezetek vezetői szorgalmazták továbbá a járóbeteg-ellátás áttekintését, új beutalási rend bevezetését, valamint a rehabilitáció visszaillesztését a szakellátás rendszerébe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.