"Érezzük a felelősséget"

Hazatért az utolsó magyar egység is a kabuli repülőtérről

A Kabuli Nemzetközi Repülőtér őr- és biztosító kontingens utolsó váltásának visszafogadó ünnepségén pénteken Hódmezővásárhelyen Áder János kijelentette: Magyarország a NATO tagjaként minden közös béketeremtő feladatból becsülettel kiveszi a maga részét.

2013.11.08 15:44MTI
MTI

Az államfő a Kabuli Nemzetközi Repülőtér őr- és biztosító kontingens utolsó váltását fogadva Hódmezővásárhelyen közölte: "érezzük a felelősséget, komolyan vesszük kötelességünket".

Áder János Magyarország államfőjeként és a magyar honvédség főparancsnokaként köszönetet mondott a kabuli reptér őrzését ellátó egység tagjainak, hogy szolgálatuk minden percében sikerrel öregbítették Magyarország becsületét. Az államfő úgy fogalmazott, a Kabul nemzetközi repülőterét "Afganisztán kapujának" szokás nevezni.

A Magyar Honvédség minden missziós munkája közül ez volt az egyik legnehezebb. A magyar katonák keményen dolgoztak azért, hogy ez a kapu végre egy biztonságosabb országba vezessen. "Katonáink büszkék lehetnek rá, hogy az elmúlt tíz esztendőben szabadságot vittek Afganisztánba. Ezzel a saját szabadságunkat is teljesebbé, erősebbé tették" - hangsúlyozta a köztársasági elnök.

A kabuli repülőtér őrzés-védelmét ellátó 235 fős kontingens szolgálatteljesítése a Magyar Honvédség legnagyobb létszámú műveleti szerepvállalása volt Afganisztánban. A magyar egység 2012. október 1-ján vette át a feladatot Belgiumtól és Jordániának adta át 2013. szeptember 30-án.

A magyar katonák fő feladata a járművek és az afgán alkalmazottak ki- és beléptetése, a kapuk őrzése, első reagáló egységként a légi balesetek helyszínének biztosítása volt. A köztársasági elnök a kontingens minden tagjának emlékérmet adományozott. A külszolgálatból hazatért katonák közül kiemelkedő munkájukért többen kitüntetéseket kaptak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.