Vége a tényfeltáró újságírásnak?

Bajai videó - sürgős eljárásban tárgyalhatja a Btk.-módosítást a Ház

Kivételes sürgős eljárásban tárgyalhatja az Országgyűlés a hamisított bajai videóval kapcsolatos büntető törvénykönyvi (Btk.) módosítást.

2013.11.04 13:27MTI

Az ellenzéki képviselők a tényfeltároló újságírás végét jósolták, ha a Ház elfogadja az előterjesztést.

A bizottság 18 igen és 7 nem szavazattal általános vitára alkalmasnak találta az emberi méltóság védelme és a bizonyítékok meghamisításának megakadályozása érdekében javasolt Btk.-módosítást, amelyet Rogán Antal és Kósa Lajos fideszes, valamint Harrach Péter és Pálffy István (KDNP) nyújtotta be.

Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára közölte, a tárca támogatja az előterjesztést. A vitában MSZP-s, a jobbikos és az LMP-s felszólaló is úgy vélte, hogy jelenleg is bünteti a törvény a hamis videó nyilvánosságra hozatalát.

Schiffer András szerint a hamis vád és a hatóság félrevezetése az tényállás, amely lehetővé teszi a büntetőjogi szankcionálását. Kifogásolta, hogy a gondatlan elkövetést is szankcionálnák a jövőben.

Szerinte a bajai videó kapóra jött a kormánypártoknak, mert így elejét tudják venni, hogy a kampányban a "csibészségeiket" nyilvánosságra lehessen hozni. Ipkovich György (MSZP) szakmailag aggályosnak és szükségtelennek minősítette a törvénymódosítást.

A gondatlanságból elkövetett cselekmény szankcionálása pedig szerinte a véleménynyilvánítás szabadságát sérti. Staudt Gábor (Jobbik) azt kifogásolta, hogy a javaslat nem azt bünteti, aki elkövette a hamisítást. Úgy érvelt, hogy a gondatlan nyilvánosságra hozatal büntetésének jelenleg is megvannak a polgári jogi eszközei.

A javaslat a médiát akarja korlátozni - értékelte. Bárándy Gergely (MSZP) közölte, azzal a céllal egyetértenek, meg kell akadályozni, hogy hamisított felvételeket büntetlenül lehessen készíteni, de szerint a törvényjavaslatban megfogalmazott szöveg megfelel a rágalmazás tényállásnak.

Úgy értékelte, hogy a kormánypártok fel akarják használni a jelenlegi helyzetet arra, hogy a tényfeltáró újságírást ellehetetlenítsék. Pősze Lajos (független) azon a véleményen volt, hogy az előterjesztésnek semmi köze nincs a sajtószabadsághoz, és a médiától is elvárható, hogy vállalja a felelősséget a tetteiért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.