Súlyos visszaélés

Bajai videóügy - gyors vizsgálatot kér a Tisztességes Választásért Alapítvány

A Tisztességes Választásért Alapítvány (TVA) szerint a bajai videóügy az egyik legsúlyosabb választási visszaélésre tett kísérlet volt a rendszerváltás óta.

2013.10.30 12:56MTI
Forrás: YouTube

Arra kérik a hatóságokat, hogy mihamarabb tárják fel a manipulációs kísérlet valamennyi részletét, a pártokat pedig arra, tekintsék választóvonalnak a bajai videóügyet, és távolítsák el soraikból azokat, aki szándékosan megsértik a választásjogi vagy etikai normákat - tájékoztatott a Németh-kormány volt államminisztere, egyetemi tanár.

A közlemény szerint az alapítvány határozott álláspontja, hogy a megrendelők, a kivitelezők, valamint valamennyi, a film elkészítésében és politikai célzatú felhasználásában szerepet vállaló személy, szervezet és sajtótermék durván megsértette a jogszabályokat, az etikai normákat, és veszélyezteti a választók nyugalmát, a polgárok tisztességes választáshoz fűződő jogait.

"A kalandorok szándéka egyértelműnek tűnik: a politikai szervezetek és a médiumok manipulálásával megrendíteni a választók bizalmát a választójogi intézményrendszerben" - fogalmaznak a közleményben. Ebben a helyzetben az alapítvány arra figyelmezteti a közélet szereplőit, hogy aki a bajai videóügyhöz hasonló módszereket vet be riválisaival szemben, az a "tűzzel játszik", mert lejárathaja a választási intézményrendszert, és muníciót ad Magyarország negatív külföldi megítéléséhez.

A közlemény egyben emlékeztet arra, hogy az is a büntetőjog kategóriájába tartozhat, ha egy politikai csoport, akár belső használatra készült nyomtatott vagy elektronikus "oktató anyagában" törvénysértéssel vádolja riválisait.

Az alapítvány mindezért felvilágosító kampányt indít a jövő évi választások előtt annak érdekében, hogy felkészítse a közvéleményt, a pártaktivistákat és a sajtót a választási eljárásban biztosított jogok és kötelezettségek, valamint választási alapelvek maradéktalan érvényesítésére - közölte az alapítvány.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.