Rosszkor kezdték a piacosítást?

Fidesz: a január 1-jei időpont nem volt alkalmas az energiapiac liberalizálására

A Fidesz szerint a január 1-jei időpont nem volt alkalmas a hazai energiapiac megnyitására, amit az is mutat, hogy mind a lakossági, mind a gazdasági szektor számára drasztikusan megemelkedett az áram tarifája - mondta az ellenzéki párt szakpolitikusa vasárnap Budapesten.

2008.01.06 13:35MTI

Már tavaly nagy biztonsággal lehetett látni, hogy a január 1-jei időpont nem alkalmas az energiaágazat liberalizációjára, hiszen Európában jelenleg energiahiány van - mondta sajtótájékoztatóján Fónagy János, kifogásolva, hogy a kormány mégis ragaszkodott e lépéshez. Közlése szerint ennek "eredménye", hogy a lakosság számára 9,8 százalékkal nőtt az áram ára, míg a gazdasági szférában 17-40 százalék közötti emelést kell elszenvedni.

Fónagy János előrevetítette, hogy tavasszal újabb energia-áremelésre lehet számítani, "hiszen ez be van táplálva a rendszerbe". A politikus szerint a piacnyitást e területen akkor kellett volna megtenni, amikor Európában normalizálódik az energiaellátás helyzete.

Ez a mostani lépés a kormány szociális érzéketlenségét mutatja - vélekedett. Ezt annak ellenére tették meg, hogy "az elmúlt években emelt hangon, belenézve az emberek szemébe azt mondták, nem fogják jelentős mértékben, vagy legalább is az inflációs mértéket meghaladó mértékben növelni az energiaárakat" - fogalmazott.

Kitért arra is, hogy a családok mellett a gazdaság számára is nehézséget jelent az energia árának drasztikus emelkedése, amely rövid időn belül megjelenik a termékek, szolgáltatások áraiban.

Fónagy János azt mondta, hogy a Fidesz a versenyt nem tekinti ördögtől valónak. "A versenyt általában a világ egyik legfontosabb mozgatóerejének tartjuk, de a versenyhez versenyzők kellenek, esélyegyenlőség kell" - jelentette ki, hozzátéve: főleg akkor fontosak ezek a feltételek, ha egy társadalom több évtizeden keresztül máshoz szokott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.