Felfüggesztett

Először vezette a tűzoltóautót - bajtársa lett a baleset áldozata

Bajtársa halálával járó közlekedési baleset miatt ítélt egy év - végrehajtásában egy évre felfüggesztett - fogházbüntetésre egy tűzoltót a Szegedi Járásbíróság szerdán.

2013.10.16 13:51MTI

A bíróság halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottat, akit egy év nyolc hónapra eltiltott a C-kategóriás jogosítvánnyal való vezetéstől.

Egy szegedi tűzoltóegység 2012. július 4-én az Ópusztaszer és Baks közötti avartűz oltásához vonult ki. A laktanyába visszatérőben gyakorlásképpen, parancsnoka engedélyével a 24 esztendős vádlott vezette a tűzoltóautót. A 2009 óta tűzoltóként szolgáló férfi ekkor néhány hónapja rendelkezett tehergépkocsi vezetéséhez szükséges jogosítvánnyal, gépkocsivezető-jelölt volt.

Ópusztaszer és Sándorfalva között egy balra ívelő kanyarban előbb a jármű a padkára hajtott, majd a sofőr ellenkormányzása következtében billegni kezdett, több alkalommal megcsúszott, és az úttestről letérve a hosszanti tengelye körül megfordulva felborult.

A balesetben egy a jármű alá szorult tűzoltó főtörzsőrmester életét vesztette, egy másik tűzoltó súlyosan, hárman könnyebben megsérültek. Maga a vádlott is súlyos sérüléseket szenvedett, és a történtek lelkileg is megviselték, több hónapig pszichológushoz járt, és a tűzoltói szolgálatot is csak januárban kezdhette meg újra.

Az ügyben készült szakértői vélemény szerint a jármű a baleset előtt valószínűsíthetően 75 kilométeres óránkénti sebességgel haladt, és a kanyar legfeljebb 50-55-tel volt biztonsággal bevehető. Szőke Zoltán igazságügyi szakértő szerint a balesetben a helytelenül megválasztott sebesség mellett az is közrejátszott, hogy a vádlott túl későn kezdett kanyarodni.

Juhász Zsuzsanna bíró az ítélet indoklásában elmondta, a vádlott rutintalansága, figyelmetlensége eredményezte a balesetet. C-kategóriás jogosítvánnyal korábban alig vezetett, a balesetben érintett típusú tűzoltóautó volánja mögé pedig ekkor ült először.

A bíróság a vádlottat előzetesen mentesítette a büntetett előélethez fűződő joghátrányoktól, így ha elöljárói is úgy látják, folytathatja a tűzoltói munkát.

Az ítéletet a vádlott és védője tudomásul vette, az ügyész három nap gondolkodási időt kért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.