Biztonságos a magyar termék

Fazekas: a magyar élelmiszer világszínvonalú

A magyar élelmiszerbiztonságot világszínvonalon szavatolja - mondta Fazekas Sándor egy szakmai konferenciát megelőző sajtótájékoztatón, Budapesten.

2013.10.15 12:58MTI
MTI

A vidékfejlesztési miniszter az élelmiszerlánc-biztonság jövőjével foglalkozó tanácskozás előtt emlékeztetett arra, hogy a középtávú élelmiszerbiztonsági stratégiát a kormány néhány napja fogadta el. A 2013-2022-re vonatkozó stratégia a partnerségen és a tudásmegosztáson alapuló, korszerű szemléletet tükröz, ezzel új alapokra helyezi az élelmiszerlánc szereplőinek viszonyát Magyarországon.

A miniszter kifejezte meggyőződését, hogy a jó minőségű élelmiszerbiztonság megteremtéséhez - a fogyasztók bizalmának elnyeréséhez - a teljes élelmiszerláncra ki kell terjednie a figyelemnek, ezért valamennyi szereplő aktív közreműködése szükséges ezen a területen. A tudatos hatósági tevékenység éppúgy szükséges, mint a tudatos fogyasztói magatartás.

Kardeván Endre országos főállatorvos, az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár többek között arról beszélt, hogy már 1787-ben megkezdődött Magyarországon az állatorvosképzés, és 1888-tól szabályozott az országban az állategészségügyi szolgálat szerepe, azóta lát el hatósági feladatokat. A szolgálat szerepe először hangsúlyosan a járványvédelem volt, mára azonban az élelmiszerbiztonság feltételeinek biztosítása a legfontosabb feladata.

Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a hatóságok a múlt század végéig az élelmiszerbiztonság szavatolása érdekében az élelmiszerlánc hagyományosan kritikus, legfontosabb elemeire - például a vágóhidakra - koncentráltak. Azóta azonban a folyamatok komplex szemlélete került előtérbe - tette hozzá.

Fazekas Sándor a területalapú támogatás jogosulatlan visszaigénylésével összefüggő bűnüggyel kapcsolatos újságírói kérdésre megismételte, hogy a VM az összes idevonatkozó jogszabályt betartotta az üggyel kapcsolatban. A miniszter jelezte: személyesen kezdeményezte a vizsgálat megindítását, és így megvédték az uniós forrásokat és az adófizetők pénzét. Az ellenzéki kritikákra válaszolva azt mondta: "az ő kormányzásuk alatt is a mostani rendszer működött, és indokolt volna, ha alaposabban tájékozódnának ebben az ügyben".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.