Nem a konfliktusé

Martonyi: a víz az együttműködés forrása kell hogy legyen

"A víznek az együttműködés, a jólét forrásának kell lennie, nem pedig konfliktusforrásnak."

2013.10.11 18:20MTI
MTI

Martonyi János külügyminiszter pénteken, a Budapesti Víz Világtalálkozó utolsó napján mondott zárszavában kiemelte: ideje nagyobb figyelmet szentelni a vízellátás biztonságnak, meg kell adni a vízgazdálkodásnak jól megérdemelt helyét az új fejlesztési agendában.

Hangsúlyozta: a 2015 utáni fenntartható fejlesztési célok között szükség van egy olyan külön célra, amely a vízkérdéssel foglalkozik.

E fejlesztési cél kidolgozásánál a millenniumi fejlesztési célok tapasztalataiból kell kiindulni, a gazdasági és környezeti szempontokat is figyelembe kell venni - magyarázta. A tárcavezető kitért a vízzel kapcsolatos katasztrófák kérdésére is.

Rámutatott: egyetlen ország sem előzheti meg ezeket egymaga, ez csak együttműködéssel lehetséges. Martonyi János azt mondta: a konferencia remélhetőleg megváltoztatta a nemzetközi közösség gondolkodását a vízgazdálkodásról.

Úgy tűnt, az elmúlt évtizedekben a világ mintha elfelejtette volna a víz jelentőségét - tette hozzá. A találkozó lezárását követő sajtótájékoztatón a külügyminiszter azt mondta, példa nélküli volt a négynapos tanácskozás, valós párbeszéd alakult ki a vízkérdésről.

Mindenki szerint sikeres volt a konferencia - jegyezte meg. Közölte: több mint száz országból 1300 résztvevő jelent meg az eseményen. Kiemelte: "a víz egyesít, nem pedig szétválaszt". Talán a tanácskozáson nem találtak megoldást minden kérdésre, de a résztvevők valamennyien egyetértettek abban, hogy mindenképpen megoldást kell találni - fogalmazott a miniszter.

A külügyminiszter emlékeztetett: a konferencia résztvevői nyilatkozatot fogadtak el, amelyben megerősítették, hogy önálló, vízzel foglalkozó fejlesztési célt kell megfogalmazni. Dogan Altinbilek, a Víz Világtanács alelnöke a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy tavaly a Rió+20 csúcstalálkozón született meg a döntés, hogy fenntartható fejlesztési célokat dolgoznak ki a 2015 utáni időszakra.

Ezért időszerű és fontos esemény volt a budapesti találkozó, hiszen szükség volt egy tanácskozásra, ahol az érintettek találkozhattak, hogy megvitassák, milyen legyen a vízről szóló fejlesztési cél - mutatott rá. Hozzátette: már 36 éve nem volt a vízgazdálkodással foglalkozó nemzetközi tanácskozás.

Dogan Altinbilek szerint történelmi jelentőségű volt a budapesti tanácskozás, hiszen a kormányok, a civil szervezetek, az üzleti élet, a tudomány és az ifjúság képviselői is itt voltak, és végül nyilatkozatot fogadtak el a vízkérdéssel kapcsolatos álláspontjukról. A Budapesti Víz Világtalálkozó kedden kezdődött, az eseményt Áder János köztársasági elnök és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár nyitotta meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.