Érdek

Mol-INA-ügy - Martonyi és Pusic a tárgyalások folytatását szorgalmazzák

A horvát és a magyar külügyminiszter egyetértett abban a montenegrói Budva városban pénteken tartott találkozójukon, hogy országaiknak az az érdeke, hogy folytatódjanak a tárgyalások a Mol magyar olajipari vállalat és a horvát kormány között.

2013.10.05 15:44MTI
MTI

Vesna Pusic horvát külügyminiszter ezt szombaton a zágrábi parlamentben mondta el, amikor beszámolt a magyar kollégájával, Martonyi Jánossal folytatott tárgyalásról. "Arra jutottunk, hogy mindkét országnak érdekében áll a tárgyalások folytatása.

A két ország közti kapcsolatok rendkívül fontosak, és hosszú távon sokkal fontosabbak, mint bármilyen egyedi probléma, függetlenül annak jelentőségétől" - fogalmazott Pusic a Hina horvát hírügynökség beszámolója szerint.

Pusic közölte: a két ország folytatja az együttműködést, és "a jelenleg kicsit zaklatott" kapcsolatok lecsillapításán fog dolgozni. A horvát kormány által a Mollal való tárgyalással megbízott Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter szombaton úgy nyilatkozott: egyelőre nem értesült arról, hogy a Mol eladásra akarná kínálni az INA-ban birtokolt részesedését a horvát kormánynak.

Ugyanakkor leszögezte, hogy a horvát kormány képes kivitelezni azon stratégiai célját, hogy az INA-t egy "olajfinomítással, feltárással és kitermeléssel foglalkozó független regionális céggé" tegye. Hogy ezt Horvátország egyedül, vagy más partnerekkel együttműködve fogja megtenni, az még a jövő zenéje - fogalmazott a gazdasági miniszter.

A magyar kabinet szerdán arra kérte fel a Mol menedzsmentjét, hogy tegyen lépéseket INA-részvényei eladásának előkészítésére. Horvát sajtóhírek szerint azonban Zágrábnak nincs pénze a Mol részesedésének kivásárlására. A horvát-magyar feszültségek azután éleződtek ki, hogy a horvát rendőrség kedden elfogatóparancsot adott ki Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen.

Hernádit azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek azért, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol-INA olajipari vállalat irányításában. A Mol többször is cáfolta ezt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.