Két hét, 90 állomás

Elkészült a GYSEV első FLIRT-je, állomásokat takarítanak a vasutasok

A Stadler lengyelországi gyárában elkészült a GYSEV által megrendelt első FLIRT-motorvonat, amely még ez év decemberében forgalomba állhat a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vonalon.

2013.10.07 10:45ma.hu
Fotó: MTI

A vasúttársaság hétfői közleményében emlékeztetnek arra: a motorvonat annak a négydarabos flottának az első járműve, amelyről a GYSEV és a Stadler még 2012 áprilisában írt alá szállítási szerződést.

A közlemény szerint a múlt héten sikeresen lezajlott a jármű átvételi állópróbája a Stadler lengyelországi gyárában. Ezt követően - várhatóan már a jövő héten - megérkezik az első szerelvény a magyar határra Siedlicéből, a Stadler Rail Csoport lengyelországi üzeméből, ahol az összes szükséges berendezéssel felszerelték a szolnoki gyárban készült 30 tonnás fényezett szekrényvázakat, amelyeket tavasszal szállítottak ki Magyarországról.

A határról a jármű egyenesen Pusztaszabolcsra, a Stadler karbantartó központjába érkezik, ahol a GYSEV tájékoztatása szerint megtörténik a vonat üzembe helyezése. A Nemzeti Közlekedési Hatóság az átvételi próbát várhatóan a Győr-hegyeshalmi vasútvonalon hajtja végre. A sikeres átvételt követően a hatóság kiadja a GYSEV-nek a forgalomba álláshoz szükséges üzemeltetési engedélyt.

A vasúttársaság emlékeztet arra: összesen 10 új FLIRT vonattal bővíti eszközparkját, ugyanis egy idén aláírt szerződés értelmében további 6 vonatot rendelt még a Stadlertől. Tavaly április 12-én, a GYSEV ás a Stadler szerződésének aláírásakor az hangzott el: a megállapodás összértéke 20,3 millió euró. Akkor még azt közölték, hogy az első vonatot 2014 elején, míg az utolsót 2014 közepéig adják át a GYSEV-nek.

Két hét alatt 90 tiszántúli és Duna-Tisza közi állomást takarítanak ki a vasutasok, a hétfőn kezdődött akcióban a MÁV-csoport több száz dolgozója vesz részt - közölte a vasúttársaság hétfőn az MTI-vel.

A vasutasok egyebek közt takarítanak, szemetet szednek és padokat festenek majd. A kijelölt állomások között van a debreceni, a békéscsabai, a nyíregyházi, a kisteleki, a jászberényi, a szolnoki mellett két miskolci pályaudvar is.

Az október 7. és 18. közötti önkéntes állomástakarítási programban jegyvizsgálók, pályamunkások, mozdonyvezetők, gépészek és irodai dolgozók egyaránt seprűt, ecsetet fognak, megmutatva, hogy felelősséget éreznek az utazókat váró környezet szépítéséért, a vasúti szolgáltatások minőségének folyamatos javításáért - közölték.

A MÁV emlékeztetett: tavaly ősszel zömmel szellemi munkát végzők körében tettek közzé önkéntes munkára szóló felhívást, melyre több százan jelentkeztek, akkor Budapest környékén végeztek önkéntes munkát. Idén júniusban dunántúli állomásokat tett rendbe több száz vasutas, a program most az ország más részeiben folytatódik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.