Zuglói ügy

Zuglói hangfelvétel - Ferdinandy: A polgármester dönthet a közbeszerzésekről

Zuglóban a közbeszerzések tekintetében a polgármesternél volt és van a döntési hatáskör - írta Ferdinandy István, Zugló alpolgármestere (Fidesz-KDNP).

2013.09.25 20:51MTI

Mint kifejtette: az eltelt időszakban sem utalványozási jogköre nem volt, sem pénzügyekkel, sem a beszerzésekkel nem foglalkozott. Ez év februárjáig az oktatási, szociális és ifjúsági területek tartoztak hozzá.

"Nem felel meg az igazságnak, hogy a napvilágot látott hangfelvétel egy előre leegyeztetett beszélgetés lett volna" - hangsúlyozta Ferdinandy István.

Az internetre kedd este került fel egy hangfelvétel, amelyen sajtóhírek szerint Ferdinandy István, a kerület fideszes alpolgármestere beszélget egy építési vállalkozóval arról, hogy utóbbi százmilliós kenőpénzeket fizetett. A vállalkozó beszámol arról, hogy 20 százalékot kellett letennie az üzletért, "hordani kellett" a pénzt, amely végül 100 milliós összeggé dagadt.

Ferdinandy István szerint a hangfelvételen elhangzottakat épp Papcsák Ferenc támasztotta alá azzal, hogy "saját állítása szerint" büntetőfeljelentést tett a Zuglói Vagyonkezelőnél történt "furcsaságok" miatt.

A feljelentéssel érintett időszakban Papcsák Ferenc bizalmasa volt a társaság vezérigazgatója - jegyezte meg az alpolgármester, aki biztos abban, hogy a feljelentések érintették a vállalkozótól birtokába jutott információkat is, hisz a vállalkozó állítása szerint a polgármestert jóval előtte tájékoztatta a vagyonkezelőnél tapasztalható visszaélésekről.

Ferdinandy István közleményében arra is kitért: nincs információja arról, hogy bármilyen vizsgálat folyna ellene.

A zuglói önkormányzat korábbi közleményében azt írta: nem véletlenszerű, hanem megrendezett beszélgetés az, amelynek hangfelvétele a kerület polgármesterének lejáratására több portálra is felkerült kedd este, és a történtek mögött a felvételen beszélgető vállalkozó és az alpolgármester személyes indítékai állnak.

"A rágalmazó felvételen két olyan sértett személy hallható, akiket az önkormányzatnál végrehajtott pénzügyi és vagyongazdálkodási átvilágítások és átszervezések gátolnak abban, hogy tovább sütögessék a saját pecsenyéjüket. Az egyikük egy olyan sértett vállalkozó, aki a megszigorított zuglói vagyongazdálkodási és teljesítésellenőrzési rendszerben nem tudja folytatni a korábbi illegális módszereit. A másik személy pedig a jogköreitől tavasszal megfosztott, jelenleg is belső vizsgálat alatt álló, tetteivel már huzamosabb ideje a baloldalt segítő Ferdinandy István alpolgármester" - írták.

Papcsák Ferenc (Fidesz-KDNP) rágalmazás, becsületsértés és hamis vád bűncselekmények alapos gyanúja miatt tett feljelentést az ügyben. A polgármester feljelentésében azt kérte, hogy a hangfelvételen rögzített és a nagy nyilvánosság számára is közzétett kijelentések alapján rendeljék el a nyomozást, a lehető legrövidebb időn belül tárják fel a tényállást, és intézkedjenek a tettes, illetve tettesek büntetőjogi felelősségre vonása érdekében.

A hangfelvétel ügyében néhány óra alatt valamennyi ellenzéki párt megszólalt. Valamennyien azt közölték: kivizsgálnák az ügyet, álláspontjuk szerint Papcsák Ferencnek kell tisztáznia magát a korrupciós vádak alól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.