Alapos gyanú

Zuglói hangfelvétel - Papcsák is feljelent: rágalmazás, becsületsértés, hamis vád...

Azt kérte, hogy a hangfelvételen rögzített és a nagy nyilvánosság számára is közzétett kijelentések alapján rendeljék el a nyomozást, a lehető legrövidebb időn belül intézkedjenek a tettes, illetve tettesek büntetőjogi felelősségre vonása érdekében.

2013.09.25 18:17MTI

Rágalmazás, becsületsértés és hamis vád bűncselekmények alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a zuglói hangfelvétel ügyében a kerületi rendőrkapitányságon Papcsák Ferenc (Fidesz-KDNP) XIV. kerületi polgármester.

Erről Zugló önkormányzata tájékozatta az MTI-t szerda délután, közleményükhöz a feljelentést is csatolták. Ebben Papcsák Ferenc azt írta: az ismeretlen által közzétett hangfelvételen "más személyekkel, a mellékelt leiraton Vállalkozó illetve Öccs megjelöléssel" szerepelt egyénnel "feltehetően" Ferdinandy István, a kerület alpolgármestere folytat beszélgetést. Ennek során - mint Papcsák Ferenc fogalmazott - "a személyemet érintő, becsületemet súlyosan sértő kifejezések hangzanak el, többek között valótlanul bűncselekmény elkövetésével vádolnak".

A polgármester arra is kitért, hogy a teljes hangfelvételt, leirattal mellékelve több hírportál is publikálta, majd további sajtószervek is átvették.

A felvétel alapján Papcsák Ferenc feljelentésében arról tájékoztatta a nyomozóhatóságot, hogy 2012. szeptember 19-én ismeretlen tettes ellen bejelentést tett a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. felügyelő bizottságának felkérése alapján, mivel a hangfelvételen is említett tárgykörben, a cég által koordinált gyorsszolgálati tevékenység elvégzésével kapcsolatban visszásságokra derült fény, s olyan szabálytalanságokat tártak fel, amelyek alapján bűncselekmény alapos gyanúja merült fel.

Papcsák Ferenc azt írta: ezzel párhuzamosan ő maga is vizsgálatot folytatott le, amelyet a polgármesteri hivatal városépítési osztálya hajtott végre. A polgármester kiemelte: a szabálytalanságok megszüntetése érdekében valamennyi szükséges intézkedést megtett.

Papcsák Ferenc feljelentésében azt kérte, hogy a hangfelvételen rögzített és a nagy nyilvánosság számára is közzétett kijelentések alapján rendeljék el a nyomozást, a lehető legrövidebb időn belül tárják fel a tényállást, s intézkedjenek a tettes, illetve tettesek büntetőjogi felelősségre vonása érdekében.

Az internetre kedden este került fel egy hangfelvétel, amelyen sajtóhírek szerint Ferdinandy István, a kerület fideszes alpolgármestere beszélget egy építési vállalkozóval arról, hogy utóbbi százmilliós kenőpénzeket fizetett. A vállalkozó beszámol arról, hogy 20 százalékot kellett letennie az üzletért, "hordani kellett" a pénzt, amely végül 100 milliós összeggé dagadt.

A zuglói önkormányzat korábbi közleményében azt írta: nem véletlenszerű, hanem megrendezett beszélgetés az, amelynek hangfelvétele a kerület polgármesterének lejáratására több portálra is felkerült kedd este, és a történtek mögött a felvételen beszélgető vállalkozó és az alpolgármester személyes indítékai állnak.

Mint kifejtették: "a rágalmazó felvételen két olyan sértett személy hallható, akiket az önkormányzatnál végrehajtott pénzügyi és vagyongazdálkodási átvilágítások és átszervezések gátolnak abban, hogy tovább sütögessék a saját pecsenyéjüket. Az egyikük egy olyan sértett vállalkozó, aki a megszigorított zuglói vagyongazdálkodási és teljesítésellenőrzési rendszerben nem tudja folytatni a korábbi illegális módszereit. A másik személy pedig a jogköreitől tavasszal megfosztott, jelenleg is belső vizsgálat alatt álló, tetteivel már huzamosabb ideje a baloldalt segítő Ferdinandy István alpolgármester".

A hangfelvétel ügyében néhány óra alatt valamennyi ellenzéki párt megszólalt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.