Folytatódik a vállalkozásokat megfojtó csökkentés

A Fidesz megtiltaná a profitot a közműcégeknek

Rogán Antal szerint a közműszolgáltatások nonprofittá alakításáról szóló törvénnyel a parlament gyakorlatilag megtiltaná a profitot a monopóliumnak minősülő közszolgáltatást, így például a gáz-, a villamosenergia- vagy a vízszolgáltatást végző cégeknek.

2013.09.20 20:05MTI

A jogszabály értelmében csak olyan árat szabadna felszámítani, amely magában foglalja a szolgáltatás előállításának költségét és a fejlesztési, karbantartási költségeket, de profitelvárásról nem lehetne szó - ismertette a politikus.

Megismételte: a Fidesz-frakció fontolgatja, biztosítson-e alkotmányos védelmet a rezsicsökkentésnek. Ez a kérdés azért merült fel - magyarázta -, mert a Fidesz képviselőcsoportjának tagjai nem bíznak a szocialistákban, hiszen kormányzásuk idején nem rezsit csökkentettek, hanem éppen ellenkezőleg, drasztikusan emelték az árakat.

Rogán Antal hozzátette: a szocialistákban tehát nem lehet bízni, és bár "azt gondolom, nem fognak kormányra jutni 2014-ben, de hát nemcsak 2014 van, hanem később is vannak évek, ezért komolyan felmerült bennünk az, hogy a rezsicsökkentés kapjon alkotmányos védelmet".

Mindez azt jelentené, hogy kétharmados lenne a közműszolgáltatások nonprofittá alakításáról szóló törvény, amihez először szükség lenne az alaptörvény módosítására - közölte, hozzátéve, hogy a Fidesz-frakció a következő két hétben vitatja meg a kérdést, és ha az alkotmányos védelem szükségessége mellett dönt, felkéri a kormányt, készítse elő az alaptörvény-módosítást, a nonprofit közműszolgáltatásokról szóló törvényt pedig eleve minősített többséget igénylő jogszabályként terjessze be a Háznak.

Arra a kérdésre, miszerint a közműszolgáltatások nonprofitosításához elengedhetetlen-e a többségi állami tulajdon megszerzése a jelentős közműcégekben, a frakcióvezető nemmel válaszolt, úgy fogalmazva, hogy a nonprofittá alakítás "egyszerű törvényi előírás", amellyel a parlament a működési körülményeket szabályozná.

A politikus arról is tájékoztatott, hogy az újbóli rezsicsökkentéssel - amely november 1-jén lép hatályba, a mértéke pedig 11,1 százalék lesz - a villamos energia ára idén decemberre a 2007. februári, a gázé pedig a 2008. júliusi szintre csökken.

Rogán Antal a sajtótájékoztatót követő, a rezsicsökkentésről szóló lakossági fórumon hallgatóságának ezt úgy magyarázta: "önök vissza fogják kapni azt, amit a szocialista kormányok elvettek önöktől".

Kiemelte egyúttal, hogy a rezsicsökkentést követően jelentősen mérséklődött a lakosság díjhátraléka is.

Nyomatékosította továbbá, hogy ha a szolgáltatók nem tartják be a rezsicsökkentéssel kapcsolatos szabályokat, nem lesznek restek "jó pár tízmilliós büntetést kisózni" rájuk. "Utánuk fogunk menni egyenként: ha kell, akkor januárban is ülésezik a parlament, ha kell, akkor a két ünnep között is összeül, és ha úgy látjuk, hogy trükköznek, bele fogunk nyúlni a szabályokba" - fogalmazott a frakcióvezető.

Szólt arról is, mindent meg fognak tenni azért, hogy ha lehet, a közműszolgáltatások túlnyomó többsége magyarországi közösségi tulajdonban legyen. "Csak azt nem szabad elfelejteni, hogy ennek akkor jön el az ideje, amikor már ők maguk akarják ezeket eladni" - mondta, megjegyezve, hogy "meg is tarthatják", de a szabályok szigorúak lesznek.

Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselője, Csepel polgármestere a sajtótájékoztatón politikájuk sarokkövének nevezte a rezsicsökkentést. Hangsúlyozta, a Fidesznek szüksége van arra, hogy kapcsolatban maradjon az emberekkel, és megvédje a rezsicsökkentés politikáját.

A fórumon egyebek mellett arra mutatott rá, hogy a rezsicsökkentésnek köszönhetően bővül a kiskereskedelmi forgalom, az infláció pedig csökken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.