Külföldi és magyar szakértők részvételével

Konferenciát tartanak a nyugdíjrendszer finanszírozásáról

Az európai nyugdíjrendszer finanszírozhatóságáról, fenntarthatóságáról és az uniós tagállamok nyugdíjreformjairól tartanak nemzetközi konferenciát Budapesten külföldi és magyar szakemberek részvételével pénteken.

2013.09.20 12:40MTI

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONyF), az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által szervezett konferencia megnyitóján kényesnek nevezte a magyarországi nyugdíjrendszer kérdését Banai Péter Benő, az NGM helyettes államtitkára. Elmondta, magyar kormányzat számos reformlépést tett, ezek közül kiemelte a kétpilléres rendszer felé történt elmozdulást.

A helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy a magyar nyugdíjrendszerben 2006 után komoly pénzügyi konszolidáció vált szükségessé. Európa országainak többségében az elöregedéssel kell számolni - figyelmeztetett.

A konferenciának otthont adó ONyF főigazgatója szerint a nyugdíjrendszer ugyan nem tudományos kérdés, de a mostani fórummal azt akarják bemutatni, hogy ez mégsem egyszerű téma. Mészáros József reményei szerint ösztönözni tudják az ilyen beszélgetéseket, amelyekbe egyre több fiatalt kívánnak bevonni.

A konferencia nyitóelőadását Robert Holzmann, a Maláj Egyetem professzora tartotta, aki az implicit nyugdíjadósság kérdéséről beszélt. Felszólalásban összevetette az európai nyugdíjrendszerek finanszírozásának módjait.

Robert Holzmann problémásnak nevezte, hogy míg egyes országok nemzetközi pénzügyi piaci rátát alkalmaznak a nyugdíjkiadások diszkontálásánál, vagyis a jövőbeni költségek jelenlegi értéken való kiszámításánál, addig mások figyelembe veszik a bizonytalansági tényezőket is.

Az egész napos konferencián mások mellett a freiburgi és az uppsalai egyetem professzorai, az IMF, az OECD, a Világbank, az Európai Bizottság, a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szakértői, valamint brit, görög és máltai szakemberek szólalnak fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.