Lépfene Jászladányba

Feljelentést tettek az anthrax miatt

Nem tudni pontosan, mikor oldják fel a zárlatot Jászladányban, ahol a hétvégén lépfene-baktériumot mutatott ki egy laboratóriumi vizsgálat egy helyi állattartónál, mert még folyik a nyomozás a fertőzés eredetéről

2013.09.19 20:32MTI

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága a lépfenefertőzéssel kapcsolatban büntető feljelentést tett. A kormányhivatalnál a sajtóközleményben kitértek arra, hogy a népegészségügyi, állategészségügyi szakemberek a katasztrófavédelem koordinációja mellett folyamatosan végzik a fertőtlenítést, az izolálást és a megsemmisítést. Ezzel párhuzamosan a lakossági bejelentéseket, információkat ellenőrzik. Az ellenőrzések során egy-egy információ tisztázása miatt szükség van laboratóriumi, szakértői, valamint szakrendelői, kórházi vizsgálatokra. A tünetek kivizsgálása céljából kórházi, szakorvosi vizsgálat, illetve laboratóriumi mintavétel történt.

"Nem tudni pontosan, mikor oldják fel a zárlatot Jászladányban, ahol a hétvégén lépfene-baktériumot mutatott ki egy laboratóriumi vizsgálat egy helyi állattartónál, mert még folyik a nyomozás a fertőzés eredetéről" - jelentette ki az M1 Ma reggel című csütörtöki műsorában az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár.

Kardeván Endre hangsúlyozta: egyelőre csak feltételezések vannak, ezek közé tartozik, hogy egy közeli tóból, illetve, hogy egy dögkútból ered a baktérium, bizonyíték azonban még egyikre sincs.

Az államtitkár kiemelte: az állatokat beoltották, további megbetegedések nincsenek, "mindent fertőtlenítettek", és úgy tudni, fertőzött hús nem került kereskedelmi forgalomba. A gazda hűtőjében talált húst megsemmisítették.

Évente-kétévente előfordul hasonló eset, amelyet jól lehet lokalizálni, a magyar állategészségügy a helyén van - hangoztatta Kardeván Endre megerősítve: helyi betegségről, nem járványról van szó.

Az államtitkár megállapította: "lehet, hogy csúnya, amit mondok, de 'túllihegtük' az egész ügyet, tehát nem akkora a gond, 210 állatról van szó, 23 pusztult el. Az állatokat beoltottuk, azok már nem betegednek meg. Meg lehet oldani az ügyet" - hangsúlyozta a politikus.

Az érintett jászladányi gazda az Új Néplap című megyei napilapnak elmondta: az első állat elhullásakor nem volt tudomása senkinek arról, hogy lépfenefertőzésről van szó. Ugyanakkor gyorsan kellett intézkedni a negyvenfokos augusztusi hőségben. Ezért döntöttek úgy, hogy elássák a tetemet. Tájékoztatta az állatorvost, amikor pedig a rákövetkező napon egy újabb állat hullott el, már mintát küldtek a laboratóriumba, hogy állapítsák meg a betegség természetét. "Nem ismerem el, hogy a lépfenefertőzés kialakulásában, terjedésében felelősségünk volna" - mondta a napilapnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.