Véget ér(t) az Antrax-parti?

Lépfene Jászladányban - nincs újabb megbetegedés

A vizsgált állatállományban nem történt újabb lépfene megbetegedés, emberi megfertőződésről sem érkezett jelzés.

2013.09.17 17:45MTI
Horgásztilalom

Kállai Mária, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormánymegbízott elmondta: valamennyi helyi gazdálkodó és háztartás állatait felmérték, a megelőző jellegű vakcinázás megtörtént, illetve folyamatban van.

A lépfene baktérium észlelésének napján az érintett gazdálkodó valamennyi haszonállatát beoltották védőoltással, az állattartó telepre helyi zárlatot rendeltek el. A településen valamennyi háztartást felkerestek, minden lakos nyilatkozott, hogy vásárolt-e húst a gazdától, illetve észlelt-e magán a betegségre jellemző tüneteket - emlékeztetett a kormánymegbízott.

Péter István megyei főállatorvos arról beszélt, hogy az eddigi információk alapján egy harminc éve elhagyott, valaha működő dögkút lehetett a kórokozó forrása. A dögkút egy tóba mosódott, és a kórokozó a víz által vagy a talajban lévő repedéseken keresztül juthatott az állatok táplálékába, a legelő növényzetébe.

Kérdésre válaszolva elmondta: az állattartó istállójának takarítása, védőfertőtlenítése hamarosan megtörténik, a vakcinázást követően három hétig még megfigyelés alatt tartják az állatokat, ha nincs újabb betegségre utaló tünet, a helyi zárlat feloldható.

Sinkó-Káli Róbert, megyei tisztifőorvos ismertetése szerint a lépfene esetében "velünk élő" kórokozóval van dolgunk, amely jellemzően az állatokkal közvetlenül érintkezőknek okozhat gondot, ha a spórásan betokosodott, a földben hosszú időn át "pihenő" baktériumot a jószág felveri vagy megeszi. Jászladányban antibiotikumos védelmet kap mindenki, aki a mentesítésben részt vesz, a lépfene fertőzés ugyanis gyógyszerrel tökéletesen gyógyítható - jelezte a szakember.

Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár hétfőn jelentette be, hogy Jászladányban egy 210 darabot számláló birkaállományban lépfenét állapított meg az Állategészségügyi Intézet.

A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint az állategészségügyi és katasztrófavédelmi hatóságok intézkedéseire azután került sor, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a múlt héten egy Jászladányból származó elhullott juhból kimutatták a lépfene kórokozóját. A szakemberek azonnal megkezdték a betegség felszámolását.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a juhállományban már régebben kezdődtek az elhullások, az állatorvost azonban csak szeptember 11-én értesítették, aki mintákat küldött a diagnosztikai intézetbe, és megtiltotta az állatok legeltetését. Kiderült az is, hogy az állatok tulajdonosa az elpusztult juhok maradványait saját telkén ásta el, csekély, mintegy 40 centiméteres földtakarással.

A helyi zárlat elrendelése mellett a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egyidejű értesítésével és segítségével az állategészségügyi szolgálat védőoltást adott az érintett juhállománynak, és elrendelte a megfigyelését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.