Veszprémben

Navracsics igazságügyi együttműködési megállapodást írt alá montenegrói kollégájával

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter igazságügyi együttműködési megállapodást írt alá Dusko Markovic montenegrói igazságügyi miniszterrel Veszprémben.

2013.09.13 14:14MTI

A miniszterelnök-helyettes emlékeztetett arra, hogy hazánk Horvátország uniós csatlakozási folyamata során jelentős tapasztalatokat adott át a horvát félnek.

A Montenegróval kötött megállapodással arra készülnek, hogy számukra is információkat, tapasztalatokat adjanak át az igazságügy területén. Navracsics Tibor közölte, a két ország együttműködése az igazságügy és a jog területén korábbra nyúlik vissza, a megállapodás aláírásával mindez formális kereteket kapott.

A miniszter az együttműködés részleteiről elmondta, magyar szakértők részvételével zajlik és novemberben ér véget az a négyrészes szeminárium-sorozat Montenegróban, amelyen az adatvédelem, a korrupció, illetve az uniós jog végrehajtásával kapcsolatos kérdéseket tekintik át. Hangsúlyozta, hogy a két ország között már megkezdődött egy gyakornoki program.

Ennek keretében egy magyar minisztériumi alkalmazott Montenegróban volt szakmai gyakorlaton, vasárnap pedig megérkezik az első montenegrói gyakornok a minisztériumba. Navracsics Tibor jelezte, hogy a megállapodás értelmében bírákat és szakembereket közösen képezhetnek, valamint folyamatosan információt cserélhet a két minisztérium és a két ország.

Magyarország konzultációs folyamatba kívánja bevonni Montenegrót, hogy az uniós döntési folyamtokba be tudjanak tekintetni a montenegrói szakemberek, mert - mint a miniszter fogalmazott - "Montenegró jó esélyekkel bír, hogy az Európai Unió 29. tagállamává váljon".

Dusko Markovic köszönetét fejezte ki, mert a megállapodással képessé válhat Montenegró arra, hogy az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges 23-as (igazságszolgáltatás és alapvető jogok) és 24-es (jogérvényesülés, szabadság és biztonság) tárgyalási feltételeket teljesítse, a gyakorlatban is.

Hangsúlyozta, hogy más országok támogatása nélkül nem tudnának az elvárásnak megfelelni. Ebben számíthatnak Magyarországra. Mint elmondta, a magyar-montenegrói egyezmény aláírásával új fejezet kezdődött, amelyben cél, hogy Montenegróban hatékony és igazságos igazságszolgáltatást építsenek ki.

Szerinte ez azért fontos, mert a saját állampolgáraik mellett a külföldi vendégeknek és befektetőknek is biztonságos jogi környezetre van szükségük Montenegróban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.