Éjjel-Nappal Budapest

14,3 millió forintra bírságolta az RTL Klubot a Médiatanács

A Médiatanács 14,3 millió forintra bírságolta az RTL Klubot az Éjjel-Nappal Budapest két adása, valamint 19 előzetes miatt.

2013.09.09 18:21Havariapress

A Médiatanács állampolgári bejelentés alapján vizsgálta a RTL Klub Éjjel-Nappal Budapest című sorozatának két márciusi epizódját, és 19 előzetesét.

A szakértői vizsgálat szerint a műsorszámot legkorábban este 9 órakor lehetett volna leadni az este 8 óra helyett, mert az adások károsan befolyásolhatták a kiskorúak személyiségfejlődését.

Több jelenetben kiskorúak is szerepeltek, és az alkoholfogyasztás, a droghasználat, a trágár nyelvezet, a szexuális utalások úgy jelentek meg bennük, hogy azok a 16 év alattiak számára káros magatartásmintákat közvetíthettek.

A szakértői elemzés rámutatott arra is, hogy az adások reális konfliktusokat ábrázoltak, de ezekre semmilyen pozitív megoldást nem adtak.

A szereplők - különösen a szülő-gyermek viszonyban - nem kezelték a problémákat, hanem rendszerint agresszíven viselkedtek, majd kiléptek a szituációból. Ezért az egyes műsorszámokat 12 helyett 16 éven aluliak számára nem ajánlott kategóriába kellett volna sorolni.

Ezzel szemben a mérések szerint az Éjjel-Nappal Budapest adásait 80-100 ezer tinédzser láthatta. A Médiatanács a két epizód miatt 6-6 millió, míg a 19 előzetes miatt összesen 2 millió 375 ezer forintra bírságolta az RTL Klubot. A csatorna egy évvel korábban, két hasonló jogsértés miatt adásonként 5 illetve 6 millió forint bírságot kapott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.