Megtilthatják az életvitelszerű tartozkodást

"Tiltott" közterületeket határozhatnak meg az önkormányzatok

"Tiltott" közterületeket határozhatnak meg az önkormányzatok; és ezeken a közrend, a közbiztonság vagy a műemlékvédelem érdekében megtiltják az életvitelszerű tartózkodást.

2013.09.09 16:43MTI

A szabálysértésekkel kapcsolatos törvénymódosítást hétfőn 16 igen, 4 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak találta az Országgyűlés önkormányzati és területfejlesztési bizottsága.

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló törvény módosítását az alaptörvény negyedik módosítása teszi lehetővé.

A Pintér Sándor által benyújtott előterjesztés az alaptörvényre hivatkozva rögzíti: a kormány szabálysértésként definiálja az életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodást, azonban ez csak akkor jogellenes, ha az a helyi önkormányzat rendeletében kijelölt közterületrészen valósul meg, valamint a szabálysértést elkövető a kijelölt közterületet a szabálysértési hatóságok képviselői - a rendőrség, a járási hivatal arra felhatalmazott ügyintézője, a közterület-felügyelő, az erdészeti hatóság arra felhatalmazott ügyintézője, a halászati őr vagy a mezőőr - felkérésére nem hagyja el önként.

Ha ennek nem tesz eleget, közérdekű munkára kötelezhetik, de ha ezt nem vállalja, pénzbírságot szabhatnak ki vele szemben. Helyszíni bírságot nem lehet kiszabni a szabálysértővel szemben.

A javaslat szerint a helyi önkormányzatok rendeletalkotási joga korlátozott, a tiltást csak az alaptörvény által szabott keretek között, egyes, meghatározott területeken és a közrend, a közbiztonság, a közegészségügy és a kulturális értékek védelme érdekében tehetik meg.

A törvényjavaslat egyértelművé teszi, hogy a helyi önkormányzatoknak a „tiltott közterület” kijelölése nem kötelező, hanem lehetőség. Az Országgyűlés önkormányzati és területfejlesztési bizottságának hétfői ülésén Pál Tibor (MSZP) kifogásolta, hogy a IX. kerületi Aszódi úti hajléktalanszálló átadása után romlott a környék közbiztonsága és csökkent a lakások értéke. Bírálta azt is, hogy a kormány nem a hajléktalanságot, hanem a hajléktalanokat "üldözi".

Láng Zsolt (Fidesz), a bizottság elnöke ugyanakkor jelezte: a hajléktalanok meleg helyen vannak, egészségügyi ellátást kapnak, s ez sokkal jobb megoldás, mintha sátrakban vagy aluljárókban laknának. Aki ilyen helyzetbe jut, annak is jár, hogy emberhez méltó körülmények között éljen és legyen esélye kijutni onnan - tette hozzá.

Hegedűs Lorántné (Jobbik) további elemeket hiányolt a törvénymódosításból, például a koldulással összefüggésben. A képviselő Szilágyi Györggyel (Jobbik) együtt módosító javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, amely szerint tulajdonosi hozzájáruláshoz kötnék a közterület-használatot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.