Mérlegel a főpolgármester

Helyi népszavazás lehet a római-parti mobil védműről

Helyi népszavazás kezdeményezését mérlegeli a főpolgármester a tervezett római-parti mobil védmű ügyében, s felülvizsgáltatja a szerkezet méretezését - közölte Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója.

2013.08.30 15:36MTI

Előző nap az Index ismertetett egy civil szervezet által készített online kérdőíves felmérést, amely szerint a válaszadók 94 százaléka elutasítja a parti mobilgátat. A főváros erre reagálva közölte: mindössze szeretnének megépíteni valamit, amit "valakinek már 20 éve meg kellett volna építenie".

Álláspontjuk szerint a kérdőív tele van tendenciózus, célzatos, egyoldalú kérdésekkel, ezzel szemben súlyos elhallgatások is jellemzik, nem veszik figyelembe például a Magyar Tudományos Akadémia és a Műegyetem szakmai állásfoglalását.

A kommunikációs igazgató rögzítette: "a zavaros eredetű megnyilvánulások tisztázására" helyi népszavazás kezdeményezését mérlegeli a főpolgármester.

Hozzátette, hogy az elmúlt nyári árvíz tapasztalatai "új elemeket produkáltak" a korábbi évtizedekhez képest, ezért a védmű méretezését is felülvizsgáltatják.

A tájékoztatás szerint a főváros maradéktalanul beépíti a projektbe a Magyar Tudományos Akadémia és a Műegyetem javaslatait. Szűcs Somlyó Mária úgy fogalmazott: ez a munka - javarészt, bár nem kizárólag a politikai színezetű támadások eredményeképp - mintegy egy-másfél évnyi időt fog igénybe venni, a szükséges műszaki, engedélyezési, pályáztatási időigényekkel együtt.

A közpénzekre vonatkozóan jelezte: a Királyok útja nyomvonalában építendő új védmű több mint duplájába kerülne a partinak, amire a fővárosnak jelenleg nincs is forrása. Az megjósolhatatlan, hogy a hátráltatás egy újabb váratlan méretű áradás esetén milyen következményekkel jár a Rómain, Csillaghegyen - jegyezte meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.