Majtényi

Válasz Hoppálnak: az Eötvös Károly Intézet nem Századvég!

Az intézet elnöke szerint a Fidesz szóvivője "az alkotmányos jogállam eszméjéhez ragaszkodó civil szervezetekről méltatlan tartalommal és alantas, eddig jószerivel ismeretlen hangon nyilatkozott".

2013.08.23 11:44MTI
Fotó: MTI

Az Eötvös Károly Intézet soha nem kapott és nem is fogadott volna el olyan támogatást, amelyért a támogató politikai feltételeket szab; működéséhez, intézményfenntartásra sem a mostani, sem az előző kormányoktól nem kért és nem is fogadott el költségvetési forrást - szögezte le az intézet elnöke pénteki közleményében.

Majtényi László ezt annak kapcsán írta, hogy Hoppál Péter Fidesz-szóvivő szombaton azt mondta: mintegy félmilliárd forint "hálapénzt" fizettettek ki a Bajnai Gordont támogató amerikai spekuláns körök olyan szervezeteknek, amelyek az utóbbi időben a kormány és Magyarország ellen folytattak lejárató kampányt. A szóvivő a Heti Válasz cikke alapján ide sorolta többek között az Eötvös Károly Intézetet is.

Az intézet elnöke szerint a Fidesz szóvivője "az alkotmányos jogállam eszméjéhez ragaszkodó civil szervezetekről méltatlan tartalommal és alantas, eddig jószerivel ismeretlen hangon nyilatkozott".

Emlékeztetett arra, hogy a Heti Válasz a cikkében emlegetett tízegynéhány, többségükben jogvédelemmel foglalkozó civil szervezet együttesen évi félmilliárd forint támogatást kapott a Nyílt Társadalom Alapítványtól.

Majtényi László közölte, ezeket a támogatásokat a jogvédő szervezetek pályázatokon nyerték el.

Felhívta a figyelmet arra, hogy jogvédő tevékenységüket a mindenkori kormánypolitikákkal szemben nem ma kezdték el, és a Fidesz ellenzékben számos alkalommal hivatkozott egyetértőleg az intézet elemzéseire. Álláspontja szerint a jelenlegi és a korábbi kormányok bírálata során azonos mércét alkalmazott az intézet.

Majtényi László kitért arra, hogy a kormány a Századvég közpolitikai kutatóhellyel tavaly 3,1 milliárd forintos keretszerződést kötött. A közpénzből elvégzett kutatás és közpolitikai elemzés felhasználásáról viszont sem a Századvég, sem megrendelői nem hajlandóak az adófizetők közössége előtt elszámolni, a tanulmányok megismerhetőségéért indított perekben pedig a megrendelő megtagadta az elkészült tanulmányok megismerhetőségét - írta.

Az Eötvös Károly Intézet a Századvég forrásainak 1,5 százalékából gazdálkodik, ám idén ennyi forrása sincs, ami a működését veszélyezteti - áll a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.