Nem szoktak titokban születni

Az Eötvös Károly Intézet elutasítja a jelenlegi alkotmányozást

Az Eötvös Károly Intézet elutasítja a jelenlegi alkotmányozást és az 1989-es alaptörvény védelmére szólít fel - mondta az intézet vezetője kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

2011.03.01 18:34MTI

Majtényi László közölte: a hírek szerint áprilisban megszavazza a parlament az új alkotmányt, ám azt nem lehet tudni, hogy most éppen kik írják annak szövegét, és milyen felhatalmazással.

"Még a forradalmi alkotmányok sem szoktak titokban születni. Így azt sem tudjuk, kinek a nevét áldjuk" - mondta az alkotmányjogász, a volt adatvédelmi biztos, aki később a kereskedelmi rádiófrekvenciákról szóló testületi döntés miatt állt fel az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöki székéből.

Hozzátette: a sikeres alkotmány a politikai osztály és az adott nemzet közös teljesítménye, az 1989-es alkotmány kifejezte az akkori átalakulást, szakmailag pedig Európa egyik legszínvonalasabb Alkotmánybírósága töltötte ki annak hiátusait.

"A Magyar Köztársaság rémes züllöttsége miatt a jogállami alkotmány sajtója manapság rossz" - közölte Majtényi László, aki úgy fogalmazott: 1989 volt a magyar történelem "egyetlen sikeres forradalma", talán éppen ez az oka a jelenlegi csömörnek, hiszen "mi csak a sikertelen forradalmakat szeretjük".

Az alkotmányjogász azt mondta, hogy vannak legitimációs hiányosságai az 1989-es alkotmánynak, de ezek össze sem hasonlíthatók a "kitalált fülkeforradalom" alkotmányozása mögött tátongó "legitimációs űrrel".


Az intézet vezetője hozzátette: Nem engedünk a ,89-ből címmel honlapot működtetnek, továbbá konferenciával, virtuális tüntetéssel és a médiatörvény interneten zajló közösségi átírásával lépnek fel a jogállam és az 1989-ben megszületett harmadik köztársaság védelmében.

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézetet a honlapján olvasható összegzés szerint a Soros Alapítvány hozta létre 2003 januárjában. (Az intézet tulajdonosa 2009 óta az Eötvös Károly Közpolitikai Alapítvány.) Az intézet jogvédőkkel, civil szervezetekkel, más intézményekkel együtt fellépve szeretne hozzájárulni a szakmai és a szélesebb közvélemény tájékoztatásához, a politikai napirend formálásához azokban az ügyekben, amelyek hatással vannak az állampolgárok és a közhatalom közötti kapcsolat minőségére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.