Trófea vizsgálat

Félszáz értékes őzbakot lőttek ki idén Szolnok megyében

Mintegy félszáz kapitális trófeájú őzbakot lőttek ki idén Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

2013.08.21 22:35MTI
MTI

Bár az április 13-án kezdődött őzbak vadászati idényből másfél hónap még hátravan, a vendégvadászok által jellemzően a szezon elején elejtett legértékesebb példányok és a napjainkban zajló trófeabírálati dömping eredményei alapján már körvonalazhatók az idei év eredményei - olvasható a szakmai anyagban.

Az adatok arra utalnak: az őzbakállomány mennyisége és minősége terén Jász-Nagykun-Szolnok megye továbbra is őrzi hazánkban "nagyhatalmi státuszát", és világszerte kivívott évtizedes hírnevét sem veszítette el. Utóbbit illetően az összesítés emlékeztetett arra, hogy az aranykort az a Jászkisér és Abádszalók határában elejtett egy-egy őzbak jelentette, melyek "koronája" a trófeák világranglistáján egykor kiérdemelte az előkelő második, illetve harmadik helyezést. Említésre méltó továbbá, hogy a világranglista első ötven helyén szereplő trófeabírálati eredmények közül tizenhat a magyar, ezen belül hat a Szolnok megyei őzállomány hírnevét öregbíti.

A külföldi vadászok számára kiállított engedélyek száma a tavalyi 198-hoz képest idén már augusztus közepéig elérte 159-et. Ők jellemzően az idény elején érkeznek és a kapitális, tehát jelentős tömeggel vagy méretekkel rendelkező, illetve az úgynevezett abnormális, azaz nem szabályosan fejlődött agancsú, emiatt egyedi trófeájú őzbakokat keresik. Mára azonban elmondható, hogy számos hazai vadász is megengedheti magának hasonló őzbakok kilövését - olvasható az összefoglalóban.

A 2013-2014-es vadászati évben az előzetes vadgazdálkodási tervek alapján 2281 őzbak fejdíszét veszi górcső alá a megyei trófeabíráló bizottság. Ebből idén eddig 1438 bírálatot végeztek a halászati-vadászati felügyelőség munkatársai. A bemutatott trófeák egyharmada érmet kapott: 22 százalék aranyat, 40 százalék ezüstöt, míg 38 százalék bronzot. 51 trófea tömege meghaladta a kapitálisnak számító 500 grammot.

A 2013. év eddigi rekordere 694 grammjával a hozzáértők szerint e kategórián belül is ritka példány, egyúttal az aranyérmesek országos toplistáján dobogó-várományos. Elejtője svájci állampolgár, a trófea értéke pedig - az MTI által megkérdezett szakértők szerény becslései alapján - legalább kétmillió forint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.