"A helyzet súlyosságára való tekintettel"

Pénztárgépcsere - LMP: törvénymódosítást; MSZP: ingyenességet!

Az új teher különösen az alacsony árbevételű, alanyi áfamentes vállalkozásokat teheti tönkre?

2013.08.04 14:31MTI
Fotó: MTI, archív

Törvénymódosítási javaslatot nyújtott be az LMP annak érdekében, hogy a kisvállalkozókat ne lehetetlenítse el a pénztárgépek online bekötésének költsége - közölte Szél Bernadett, az LMP társelnöke és Csárdi Antal, a párt országos választmányának tagja vasárnap az MTI-vel.

A vállalkozói szektorra 40-50 milliárdos terhet rak a pénztárgépbekötés, és ugyan az állam ad 50 ezer forint kompenzációt gépenként, ám ez csak kis részét pótolja a 250-300 ezer forintos plusz költségnek - írták közleményükben. Hangsúlyozták, hogy ez az új teher különösen az alacsony árbevételű, alanyi áfamentes vállalkozásokat teheti tönkre, méghozzá feleslegesen, mert ők úgysem tudják az áfát eltitkolni az adóhatóság elől, hiszen azt beszerzéseiknél már megfizetik.

Ezért nyújtott be törvénymódosítási javaslatot az LMP, arra kérve a kormányt, hogy az előterjesztés kerüljön fel a nyárvégi rendkívüli ülésnap napirendjére. Közölték azt is, hogy "a helyzet súlyosságára való tekintettel" az LMP szerdán demonstrációt tart a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt.

Az MSZP azt követeli a kormánytól, hogy tegye ingyenessé a pénztárgépcserét a mikrovállalkozások számára - közölte Szanyi Tibor, a párt országgyűlési képviselője vasárnap Budapesten.

"A mikrovállalkozások számára az állami támogatási rendszeren keresztül tegyék ingyenessé az új pénztárgépeket, (...) és legalább egy évig vállalják át a telekommunikációs költségeit" - fogalmazta meg az ellenzéki párt követelését Szanyi Tibor a sajtótájékoztatón.

Az MSZP felszólítja a kormányt: hagyja békén azokat a mikrovállalkozásokat, amelyek már egyébként is a padlón vannak - mondta a politikus, megjegyezve, hogy a csere körülbelül 250 ezer kisvállalkozót érint.

Szany Tibor beszélt arról, hogy az új, lengyel pénztárgépeket másfélszeres áron kívánja forgalmazni három olyan cég, amely "nyilvánvalóan a kormány kegyeit élvezi". Közlése szerint a pénztárgépek árából a kormány a mikrovállalkozóknak gépenként 50 ezer forintot kíván visszatéríteni. Mint mondta, ez az összeg nagyságrendileg megfelel annak a pénznek, amennyit extraprofitként ez a monopoltársaság "zsebre vág".

"A közpénzeket a mikrovállalkozások támogatásán keresztül így osztják vissza a haveroknak" - fogalmazott a szocialista politikus.

Szanyi Tibor elmondta azt is, hogy a jelek szerint olyan SIM kártyát "égetnek" bele ezekbe a pénztárgépekbe, amelyek "nem egészen felelnek meg a hazai telefonálási igényeknek". A mai állapotok szerint ezek roaming-díjjal fognak működni, a mikrovállalkozások emiatt "gigantikus havi telekommunikációs költségekbe kényszerülnek" - vélekedett a politikus, hozzátéve, hogy becslések szerint ez havi tízezer forintos pluszkiadást jelent majd a számukra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.