Mindenkit érintett

Fidesz: sokba került a családoknak az IMF-hitel

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) még 2008-ban felvett hitel nagyon sokba került a magyar családoknak: a nyugdíjasoknak egyhavi nyugdíjukba, a pedagógusoknak és a köztisztviselőknek pedig egyhavi bérükbe.

2013.08.02 15:55MTI
Kocsis Máté (Fotó: MTI)

Kocsis Máté ezt arra válaszul mondta pénteki fővárosisajtótájékoztatóján, hogy az Együtt-PM szövetséget vezető Bajnai Gordon újságírók előtt propagandaakciónak nevezte az IMF-hitel idő előtti visszafizetését. 

A Fidesz kommunikációs igazgatója a volt kormányfő szavaira reagálva azt mondta: Bajnai Gordon gazdasági tárcavezetőként és miniszterelnökként is szolgai módon végrehajtotta az IMF kéréseit.
 
Egyhavi nyugdíjat és egyhavi bért vettek el, adókat és rezsit emeltek, csökkentették a családtámogatásokat és a táppénz mértékét, elvették a hároméves gyest, sok ezer családtól elvették a családi pótlékot, és leépítették a gázártámogatást - sorolta Kocsis Máté, hozzátéve még, hogy "ezért nagyon drága az IMF-hitel".

Szerinte azonban Bajnai Gordon semmit nem változott, ha tehetné, ma is ugyanúgy felvenné az IMF-hitelt, ugyanúgy elvenné az egyhavi nyugdíjat, az egyhavi bért, és továbbra is a valutaalap érdekeit védené. Az IMF-hitelt nem felvenni kell, hanem szabadulni tőle, ahogyan azt az Orbán-kabinet teszi - hangsúlyozta a fideszes politikus, aki emlékeztetett, hogy a Gyurcsány-Bajnai-kormányok alatt 2200 milliárd forint hitelt vettek fel a valutaalaptól. 

Kiemelte, az IMF-kölcsön mostani visszafizetésével jelentősen nő a Magyarország iránti bizalom a piacokon. Bajnai Gordon a sajtótájékoztatóján az IMF-hitelről elmondottak mellett arra szólította fel a kormányt, számoljon el azzal az 500 milliárd forinttal, amit a devizahitelesek érdekeire hivatkozva vett el eddig a bankoktól. 

Erre reagálva Kocsis Máté több kormánytag korábbi nyilatkozatát is idézte, jelezve, hogy egyikük sem utalt arra, amit Bajnai Gordon állít, vagyis hogy a devizahitelesekre hivatkozva vezették volna be a bankadót. Bajnai Gordon hazudott, ezért kérjen bocsánatot - közölte a fideszes politikus. Azzal kapcsolatban, hogy pénteken egyeztetést tartottak a választási jelöltállításról az MSZP és az Együtt-PM politikusai, Kocsis Máté úgy fogalmazott: "ezek ugyanazok az emberek, akik korábban a maffiával lepaktáltak. Ne legyen senkinek kétsége, ugyanazok a szereplők". 

A Fidesz kommunikációs igazgatója kérdésre válaszolva arra is reagált, hogy az MSZP szerint kiskorúakat veszélyeztet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, amikor "csalinak használ" 18 éven aluliakat a dohányboltok ellenőrzésekor. 

A hatóság teszi a dolgát, fiatalkorúak kiszolgálását csak fiatalkorúakkal lehet kipróbálni - kommentálta az ellenzéki felvetést a kormánypárti politikus, aki szerint az a fontos, hogy ne szolgáljanak ki 18 év alattiakat a nemzeti dohányboltokban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.